Zoeken

Night Moves

  • Cinevision.be/nl quoteert Night Moves met een 3/5
  • Regisseur: Kelly Reichardt
  • Cast: Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard
  • Genre: Thriller
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-09-2014
  • Distributeur DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "Night Moves"
Cineaste Kelly Reichardt is een graag geziene gaste in thuisbioscoopkasten die onder de letter p een plaatsje vrijhouden voor Poëtische Impressies. Minimalistische observatiefilms als ‘Old Joy’ en ‘Wendy & Lucy’ gedijen daar immers goed. Tegenwoordig probeert ze ook de Plot te charmeren, en aan diversiteit is er vooralsnog geen gebrek: nadat ze met ‘Meek’s Cutoff’ een volstrekt atypische western afleverde, laat ze haar personages ditmaal hun weg zoeken binnen de krijtlijnen van een ecologische thriller. 

‘Night Moves’ haalt de mosterd bij het bij ‘ecofundamentalisten’ populaire boek ‘The Monkey Wrench Gang’ dat in 1975 werd geschreven door Edward Abbey, een auteur die naast zijn voorliefde voor de open natuur ook bekend stond om zijn anarchistisch gedachtegoed. Een combinatie die koren op de molen is van de drie personages waar het in ‘Night Moves’ om draait.

Josh (Jesse Eisenberg), Dena (Dakota Fanning) en Harmon (Peter Sarsgaard) vatten – uit liefde voor de natuur en verzet tegen het alomtegenwoordige kapitalisme – het plan op om een hydro-elektrische dam op te blazen. Hun manier om terug zalm te laten zwemmen in een gebied waar nu vooral golfvelden liggen. Het is aan Harmon om de bom te bouwen, en aan Josh en Dena om voor de logistieke ondersteuning – zoals een boot – te zorgen. Reichardt is duidelijk geen dame van grote woorden en houdt het trio grotendeels mysterieus en enigmatisch, ook nadat hun geslaagde actie een onschuldig slachtoffer eist. Of eigenlijk twee, want samen met de dam gaat ook de film een beetje de dieperik in. Het ‘schuld en boete’-spel is minder boeiend dan de voorbereiding van de aanslag, en Reichardt verliest na verloop van tijd zelfs de onderliggende ecologische boodschap uit het af. De slotwending kon zelfs even goed uit een film komen waarin de naweeën van een mislukte bankoverval centraal staan. 

Maar misschien zoeken we teveel naar spijkers op laag water: Reichardt is overduidelijk een regisseuse met een eigen stem, en het is een beetje unfair om haar film te veroordelen voor de manier waarop ze de intrige afhandelt. Dat het tweede uur het moet afleggen tegen het eerste is een prijs die je daar voor moet betalen. De cast blijft wel overeind: Eisenberg en Fanning zijn uitstekend als naïeve wereldverbeteraars die met hun eigen onvolmaaktheden en duistere demonen worden geconfronteerd, en Sarsgaard moet er niet voor onderdoen als wezelige handlanger wiens verborgen agenda nooit volledig aan de oppervlakte komt. 

Fans van Amerikaanse indiecinema hebben aan ‘Night Moves’ in elk geval een ganse kluif: een verhaal dat in een meer gepolijste vorm ook het grote publiek zou kunnen bekoren, wordt hier geserveerd als onderhuids ademend karakterdrama. Zelfs al zal het niet iedereens kopje thee zijn, het is en blijft een boeiende toevoeging aan Reichardts oeuvre. Misschien dat Disney/Marvel haar eens moet contacteren: dat zou pas een fascinerende combinatie opleveren.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray