Zoeken

The Borderlands (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Borderlands (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Elliot Goldner
  • Cast: Gordon Kennedy, Robin Hill, Aidan McArdle
  • Genre: Horror
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-08-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Borderlands (Blu-ray)"
Als je er een hebt gezien, heb je ze allemaal gezien. Een conclusie die nogal wat horrorminnende cinefielen durven trekken nadat ze zich voor de zoveelste keer aan een found footage/shaky cam-film hebben gewaagd. Hen tegenspreken is er niet echt bij, gezien de kern van waarheid in hun bewering. Toch laten veel griezelliefhebbers zich niet afschrikken door de herhalingsfactor: het subgenre blijft populair, met als gevolg een niet aflatende stroom aan nieuwe titels. Logisch, ze zijn spotgoedkoop om te maken – meer dan een camera, een viertal acteurs en een lugubere locatie heb je niet nodig om een basic found footage af te leveren – en hoeven niet eens veel op te brengen om toch al uit de kosten te raken: een melkkoe, heet zoiets.

‘The Borderlands’, het regiedebuut van de Brit Elliot Goldner, volgt de found footage blauwdruk bijna naar de letter. Niets dat we nog niet eerder zagen – sommige scènes leunen dicht aan bij Daniel Stamms ‘The Last Exorcism’ – toch blijft dit op de een of andere manier boeiend genoeg om nog maar eens een ‘point of view’-film volledig uit te zitten. De grootste troef om aan het scherm te blijven klitten is de locatie: de kale kerk waarin het gros van de gebeurtenissen zich afspeelt is een voltreffer, en de climax zoekt oorden op waar de acteurs tijdens de opnames zelf claustrofobisch van werden. 

Ergens in een ruraal stukje Engeland staat een parochiekerk waar schijnbaar vreemde dingen gebeuren. Getuige het beeldmateriaal van de plaatselijke pastoor waarop te zien is hoe er tijdens een doopplechtigheid plots van alles aan het beven en bibberen slaat. Mirakel of duivelse interventie? Het Vaticaan beschikt over een team onderzoekers dat prompt naar daar mag reizen om het gebouw van kop tot teen te onderzoeken. Deacon (Gordon Kennedy) is niet aan zijn proefstuk toe als het op duiveljagen aankomt: hij is van meet af aan cynisch, net omdat hij al te veel hoaxen heeft gezien. De ingehuurde technicus Gray (Robin Hill, een van de acteurs uit Ben Wheatleys poule) vindt alles vooral fascinerend en lijkt geneigd te geloven dat de duivel huishoudt in de kerk. Begeleidende priester Mark (Aidan McArdle) probeert de kelk in het midden te houden, al blijkt ook hij uiteindelijk ontvankelijk voor de vreemde gebeurtenissen in en rond de kerk. 

Het verhaal wordt belicht via headsets die de hoofdpersonages dragen of via camera’s die in de kerk zijn opgehangen. Het huis van God wordt trouwens niet onmiddellijk ge-enterd: de set-up speelt zich vooral af in de hotelkamer waar Deacon en Gray elkaar ontmoeten en geleidelijk aan een band vormen. Het is pas ergens halverwege dat de kippenvelfactor wordt opengedraaid en eigenlijk pas in de laatste tien minuten dat er in overdrive wordt gegaan. Het gebruikelijke stramien van de lowbudget found footage, dus. Goldner doet zijn best om er wat extra animo in te krijgen: zo werkt hij met professionele acteurs en probeert hij de personages een eigen persoonlijkheid mee te geven. Toch al een contrast met veel found footages waar de karakters inwisselbare nobody’s zijn. Niet dat dit aan het eind van de rit een echt groot verschil maakt: de meeste scènes blijken inwisselbaar en de op zich clevere climax blijft uiteindelijk steken in adrenalinestoten die geen ordentelijke verklaring krijgen. 

Dus ja, ‘The Borderlands’ is een best te pruimen POV-chiller, maar blijft als puntje bij paaltje komt een van de vele die zich niet onderscheidt van het merendeel van de rest. Waardoor dit eigenlijk alleen een must is voor de genreliefhebber die er ofwel nog niet genoeg heeft gezien of ze allemaal wil zien. Wie al die shaky cams een beetje beu is, laat ‘The Borderlands’ – al dan niet voorlopig – beter onaangeroerd.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray