Zoeken

Les Yeux Jaunes Des Crocodiles

  • Cinevision.be/nl quoteert Les Yeux Jaunes Des Crocodiles met een 2/5
  • Regisseur: Cécile Telerman
  • Cast: Julie Dépardieu, Emmanuelle Béart, Patrick Bruel
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 26-08-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Les Yeux Jaunes Des Crocodiles"
Met een titel als ‘De Gele Ogen Van Krokodillen’ ben je misschien geneigd om te denken aan een – al dan niet op het scherp van de snee – gefilmde natuurdocumentaire op National Geographic. Niets is minder waar: dit Frans drama concentreert zich immers op de menselijke natuur en lijkt vooral te gedijen op een van de vele vrouwenzenders die ons entertainmentslandschap inmiddels rijk is. Literatuurwormen kunnen er ook mee aan de slag, daar dit een verfilming is van de gelijknamige roman van Katherine Pancol uit 2006. Een roman die zowaar twee sequels baarde waarin dezelfde personages werden opgevoerd: ‘La Valse Lente Des Tortues’ (2008) en ‘Les Ecureuils de Central Park Sont Tristes Le Lundi’ (2010).

Centraal in deze ‘smartlap voor gevorderden’ staat de relatie tussen de zussen Joséphine en Iris. Ze mogen dan wel genetisch verwant zijn, zowel innerlijk als uiterlijk verschillen ze als dag en nacht. Joséphine (Julie Depardieu, dochter van Gérard) is zonder meer de meest intelligente van de twee, toch is ze minder succesvol dan haar zus. Nadat ze het heeft gehad met haar overspelige en werkloze man, wijst ze hem de deur en moet ze alleen instaan voor de opvoeding van haar twee dochters, waaronder een opstandige tiener. Bovendien heeft ze het financieel niet breed, zeker niet nadat haar ex er met een flink deel van het spaargeld vandoor gaat. Iris (Emmanuelle Béart) is knapper en getrouwd met een succesvolle zakenman, maar dat maakt haar niet meteen gelukkiger. Achter de façade van haar leven slaagt ze er immers niet altijd in om haar dagelijks bestaan zin te geven.

Op een avond vertelt Iris – om indruk te maken op haar entourage – dat ze een historische roman aan het schrijven is. Wanneer iedereen nieuwsgierig blijkt naar die roman, beseft ze dat zich in de nesten heeft gewerkt. Waarop ze een deal sluit met Joséphine: ze krijgt haar zus zover dat zij het boek gaat schrijven en het geld dat het opbrengt mag houden, terwijl Iris het auteurschap op haar naam mag schrijven. Misverstanden – en levenslessen – zijn het logische en onvermijdelijke gevolg. 

‘Les Yeux Jaunes Des Crocodiles’ schippert twee uur tussen de lach en de traan, maar vindt nooit de juiste kade om aan te leggen. Regisseuse Cécile Telerman houdt het allemaal nogal oppervlakkig: de humor blijft vlak, en het drama vertoont te weinig diepgang om aan het scherm gekluisterd te blijven. Vooral omdat de personages nauwelijks boeiend te zijn, en alles grotendeels aanmoddert terwijl het zou moeten kolken. Zelfs als de op voet van oorlog met elkaar levende ouders van Joséphine en Iris schermtijd krijgen, slaat de vlam nergens en nooit in de pan. Misschien dat het boek van Pancol alles interessanter verwoordde – wat Telerman aanbiedt is een soort Reader’s Digestversie die waarschijnlijk enkel de rabiate fans van Franse babbelfilms een geslaagde zit zal opleveren.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray