Zoeken

House Of Cards, seizoen 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert House Of Cards, seizoen 2 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Carl Franklin & James Foley
  • Cast: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Molly Parker
  • Genre: Drama
  • Duur: 650 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 06-08-2014
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "House Of Cards, seizoen 2 (Blu-ray)"
Wie wil weten hoe doortrapt en slecht Frank en Claire Underwood nu eigenlijk zijn, kan daar vrij eenvoudig een antwoord op krijgen. Gewoon naar de eerste aflevering van het tweede seizoen van ‘House Of Cards’ kijken (‘Chapter 14’) en je weet meteen hoe laat het is. De kersverse vicepresident van de Verenigde Staten en zijn eega tonen onmiddellijk dat ze zonder verpinken over lijken durven gaan om hun eigen status veilig te stellen. Of hoe de donkere toon voor de tweede worp van deze Netflixhit al meteen is gezet. 

De aflevering waarmee deze sequelreeks aftrapt is trouwens niet eens de beste. Die dient eigenlijk vooral om de loshangende draden van de eerste reeks af te handelen, en het is pas vanaf episode twee dat de ‘nieuwe’ plot zijn tentakels laat zien. Voor wie een korte wat voorafging in een notendop wil: de Machiavelliaanse politicus Frank Underwood (een zich met zichtbaar genoegen in vitriool wentelende Kevin Spacey) greep in het allereerste ‘House Of Games’-uur net naast de post van minister van Buitenlandse Zaken, wat er hem niet van weerhield om in episode 13 te triomferen als vicepresident, met gemalin Claire (een ijzig koele Robin Wright) als Lady MacBeth aan zijn zijde. Meer macht dus voor de Underwoods in dit tweede seizoen, met als gevolg nog meer kuiperijen en achterbakse steekpartijen, zeker omdat Frank het vicepresidentschap in de eerste plaats ziet als opstapje naar dé topjob in het Witte Huis. 

‘House Of Cards’ is zonder twijfel een van de meest prestigieuze reeksen van dit moment. Geen snelle kant-en-klare kost, maar een ietwat elitair ronddraaiende carrousel die duidelijk mikt op de kijker die niet per se alles uitgespeld wil zien. Het tempo is bij tijd en wijlen angstwekkend traag, vervelen is er echter niet bij: daarvoor zijn personages te vilein, is het acteerspel te goed en zijn de plotpunten te hypnotiserend. Wat niet betekent dat alles snor zit: de vele in politiek jargon gedrenkte dialogen en situaties (onder meer een handelsmalaise tussen de US en China en een nakende politieke lockdown passeren de revue) zorgen er af en toe voor dat niet alle details resoneren voor wie de (Amerikaanse) politiek niet van dichtbij volgt.

Zelfs als de politieke dada’s niet je ding zijn, blijft ‘House Of Cards’ netjes overeind. Met dank aan de spitante details. Zo blijft Kevin Spacey de vierde muur doorbreken door het huiskamerpubliek rechtstreeks aan te spreken of te kijken. Een gimmick die vaak perfect getimed wordt aangewend. Zo wordt hij in de eerste aflevering niet gebruikt, tot helemaal op het eind: meteen goed voor een eindsequentie die een staande ovatie verdient. De vertolkingen blijven uniform sterk: Spacey en Wright domineren ontegensprekelijk, de rest wordt echter niet zomaar op een hoopje gespeeld. Belangrijke nieuwkomer is Molly Parker (‘Deadwood’) die door Spacey wordt uitgekozen om hem op te volgen als whip: het antwoord op de vraag in welke mate haar benoeming oprecht of doortrapt is, is een van de plotpunten die zich een weg banen doorheen dit tweede seizoen. 

Ook de intrige rond corporate mogul Raymond Tusk gaat verder, en de machtsstrijd die zich ontspint tussen hem en Underwood levert zinderende televisie op. Tusk wordt met verve vertolkt door Gerald McRaney: bij fans van de jaren tachtig ongetwijfeld bekend als een van de Simons uit ‘Simon & Simon’ en als de hoofdrolspeler uit de sitcom ‘Major Dad’. Tegenwoordig is hij veelgevraagd als bijrolspeler in kwaliteitsseries en dook hij onder meer op in ‘Deadwood’, ‘Boardwalk Empire’ en ‘Justified’. Zijn scènes met Spacey behoren tot het beste dat ‘House Of Cards’ te bieden heeft tussen hoofdstukken 14 en 26, en zetten bovendien de toon voor een verbluffende climax die nu al doet uitkijken naar de derde reeks van deze duivels geslepen brok entertainment.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray