Zoeken

Boardwalk Empire, seizoen 4 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Boardwalk Empire, seizoen 4 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Tim Van Patten
  • Cast: Steve Buscemi, Michael K. Williams, Michael Shannon, Jeffrey Wright
  • Genre: Drama
  • Duur: 673 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-08-2014
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Boardwalk Empire, seizoen 4 (Blu-ray)"
Slechts één vraag brandde op onze lippen toen we het vierde seizoen van ‘Boardwalk Empire’ aanvatten: zou de reeks het verlies van Jimmy Darmody ooit te boven komen? De door Michael Pitt met een kinetische intensiteit vertolkte WOI-veteraan annex whiskydealer werd in de laatste aflevering van seizoen twee door zijn mentor en surrogaatvader Nucky Thompson tweemaal in de kop geschoten, en die afrekening liet zijn sporen na.

“You don’t know what you’ve got, till it’s gone”, zong Joni Mitchell, en ze heeft gelijk. We hebben in Jimmy Darmody nooit dé spilfiguur van de reeks gezien, maar eens afgevoerd, viel op hoe zijn subtiele aanwezigheid een wezenlijk deel van het succes van deze door Martin Scorsese geproduceerde misdaadkroniek bepaalde. Bobby Canavale moest hem als centrale antagonist in seizoen drie doen vergeten, maar daarvoor bleek hij als acteur te snel tegen zijn limieten aan te zetten en miste zijn personage onderbouwing. Waarmee nog maar eens het bewijs geleverd is dat een protagonist uit een serie schrijven minder voor de hand ligt dan je zou denken. ‘Game Of Thrones’ deed het al een paar keer met succes, maar gereputeerde beeldbuistoppers als ‘Spartacus’ en ‘Dexter’ kregen door zo’n ingreep een gelijkaardige kwaliteitsuppercut toegediend. 

Eind vorig jaar kondigde HBO aan ‘Boardwalk Empire’ met een vijfde (en laatste) seizoen te verlengen. Gebaseerd op de teleurstellende derde jaargang leek ons dat niets te vroeg (denk maar aan de intussen vrij gênante zwanenzang van ‘True Blood’), maar sta ons toe deze mening nu te herzien. Met seizoen vier geven showrunner Terence Winter en zijn achterban niet alleen blijk van een welgekomen return to form, ze snoeren alle criticasters genadeloos de mond door uit hun ogenschijnlijk te lang op stock gelegen premisse dan toch die single malt te destilleren waarvan we al sinds episode één overtuigd waren dat hij erin schuilging.

Jaargang vier schiet uit de starters in februari 1924, acht maanden nadat Nucky Thompson ternauwernood een coup van Gyp Rossetti overleefde. De godfather van de boardwalk besluit het wat kalmer aan te doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooraleer je ad fundum kan zeggen, ligt hij alweer in de clinch met burgemeester Bader, diept hij zijn haat-liefdeverhouding met zijn broer Eli verder uit met als inzet diens jongvolwassen zoon Willie én richt hij zijn pijlen op een lucratief land in Tampa.

‘Boardwalk Empire’ is altijd al een atypische tv-serie geweest. Het tempo ligt altijd net dat tikkeltje te traag en van cliffhangers aan het einde van afleveringen is nauwelijks sprake. Dat verandert in seizoen vier. Zonder uitdrukkelijk toe te geven aan de wetten van de commercialiteit kunnen we niet anders dan vaststellen dat er qua ritme enkele maten hoger geschakeld is (wellicht door de talrijke plotdraden) en dat de laatste episodes zich laten bekijken als een onversneden pageturner. We betrapten er ons alleszins op dat we zodanig hooked waren dat bingewatchen plotseling een reële optie werd. Dragen daar hun steentje meer dan toe bij: de alweer geniale Steve Buscemi die zichtbaar een extra portie pit getapt heeft, de onvoorspelbare gebeurtenissen die o.a. refereren aan twee seizoenen geleden (check de fantastische verhaallijn met Gillian) én black power-combo Michael K. Williams en Jeffrey Wright, respectievelijk als Chalky White (dit is zijn seizoen!) en nieuwkomer Valentin Narcisse. Laat dat vijfde – helaas kortere – slotseizoen maar gauw komen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray