Zoeken

The Equalizer

  • Cinevision.be/nl quoteert The Equalizer met een 3/5
  • Regisseur: Antoine Fuqua
  • Cast: Denzel Washington, Chloë Grace Moretz, Marton Csokas
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 131 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-02-2015
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Equalizer"
In het door herhaling en kopiezucht gedomineerde Hollywood worden ze stilaan een bedreigde diersoort, maar Denzel Washington is nog één van die acteurs die nooit in een sequel acteerden of deel uitmaakten van een franchise. Daar zou met ‘The Equalizer’ verandering in kunnen komen. Deze rudimentair op de gelijknamige tv-serie met Edward Woodward uit de jaren ’80 gebaseerde actiethriller leunt qua thematiek nauw aan bij de hedendaagse superheldencinema en plaveit zo de weg voor een hele waaier vervolgen.

Net zoals onder meer Bruce Wayne, Clark Kent of Peter Parker wordt hoofdpersonage Robert McCall (Washington met kale kruin) gedreven door het bestrijden van onrechtvaardigheid en het beschermen van de zwakkeren. Althans, zo leren wij hem kennen, want het is al gauw duidelijk dat McCall een veel donkerder verleden meezeult. Daar heeft hij echter afscheid van genomen door bewust te kiezen voor een leven in de schaduw: hij is werkzaam bij een grote doe-het-zelfzaak en frequenteert iedere avond een aan Edward Hoppers ‘Nighthawks’ herinnerend cafeetje. Daar ontmoet McCall ook het tienerhoertje Alina (Chloë Grace Moretz), die droomt van een leven als zangeres. Wanneer ze op een dag door haar Russische pooier in het ziekenhuis wordt geslagen, kan McCall niet langer toekijken. Als ex-CIA-agent beschikt hij ook over de skills om iets te ondernemen, maar voor hij het goed beseft, krijgt hij met de mysterieuze cleaner Teddy (Marton Csokas), gestuurd door het malafide misdaadsyndicaat waar McCall zich al snel persona non grata heeft gemaakt, een waardige opponent voorgeschoteld.

‘The Equalizer’ schiet ijzersterk uit de startblokken. Regisseur Fuqua – dertien jaar na ‘Training Day’ herenigd met Washington – neemt rustig de tijd om ons aan zijn desolate hoofdfiguur voor te stellen en spant de suspenseboog langzaam strakker aan. Je voelt dat er iets zit aan te komen en je weet met wie, maar door het moment waarop het daadwerkelijk gebeurt een paar keer uit te stellen, krijgt Fuqua de kijker waar hij die hebben wil: op het puntje van de stoel. Ook het samenspel tussen Washington en een veel te vroeg afgevoerde Moretz zorgt voor een pak dramatische spankracht. We hadden net zo graag (of eigenlijk zelfs nog veel liever) een karakterstudie gezien over deze twee getroffen zielen, maar dit is nu eenmaal niet het soort film voor diepe bespiegelingen.

Welk type film dit dan wel is, wordt vlug duidelijk wanneer McCall zich voor het eerst in het hol van de leeuw – lees: het Russische escortebureau dat Alina onder de knoet houdt – begeeft. Wat Washington daar met een kurkentrekker aanvangt, is niet voor gevoelige kijkers. En ook met een schiethamer doet hij van alles wat niet in de gebruiksaanwijzing staat. Ja, ‘The Equalizer’ is perverse en sadistische actiecinema, maar het is tegelijk campy fun waarmee het prettig de zinnen verzetten is. Fuqua weet het bovendien allemaal stijlvol te verpakken, Washington is in vorm en Marton Csokas zet met zichtbaar spelplezier een waardige bad guy neer. Is die sequel noodzakelijk? Nee. Maar zouden wij het erg vinden om Washington nog een keer in de huid van McCall te zien kruipen? Zeker niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray