Zoeken

Domino

  • Cinevision.be/nl quoteert Domino met een 3/5
  • Regisseur: Tony Scott
  • Cast: Keira Knightley, Mickey Rourke, Edgar Ramirez
  • Genre: Actie
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum: 23-11-2005
  • DVD: 24-05-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Domino"

In het verleden stond actieregisseur Tony Scott garant voor genietbare pretentieloze genrefilms als ‘Crimson Tide’ of ‘Enemy Of The State’. In 2003 gooide hij het roer helemaal om met ‘Man On Fire’, een razend succesvolle actiefilm, waarin hij een eigenzinnige, blitse filmstijl ontwikkelde, waardoor menig filmkijkers maag door elkaar geschud werd. ’s Mans kinetische regie indachtig, trokken we maar weinig opgewonden naar ‘Domino’, losjes gebaseerd op het leven van Domino Harvey, in de film vertolkt door Keira Knightley. Onze vrees bleekt echter ongegrond, want hoewel Scott zich af en toe laat gaan in visuele ontploffingskitsch, creëert hij in voor het merendeel adembenemend mooie set pieces, voortreffelijke knalpartijen, spetterende achtervolgingen en bombastische explosies.

Allereerst is het verhaal erg interessant, mede door z’n veelvuldige links aan de realiteit, waaronder een spannende actiescène tegen de achtergrond van ‘The Manchurian Candidate’ - de hoofdrolspeler uit Frankenheimers klassieker is Laurence Harvey, in het echte leven de vader van Domino. Tony Scott liep al tien jaar rond met een verfilming rond het uitzonderlijk spectaculaire leven van Domino Harvey, maar was pas overtuigd nadat hij het goed doorwrochte en catchy geschreven scenario van ‘Donnie Darko’-regisseur Richard Kelly onder ogen kreeg. Het verhaal gaat snel vooruit, bevat voldoende intriges en pakt sporadisch uit met enkele heerlijk zwierige dialogen. Scott focust zich uitsluitend op Domino’s bezigheden als premiejager en brengt haar nergens in diskrediet (de laatste maanden van haar leven keek ze aan tegen een gevangenisstraf van tien jaar wegens drugshandel); op het einde verwerkt hij een echte foto in de verbluffende montage als ode aan de in 2005 aan een overdosis pijnstillers overleden harde tante.

De met een smakelijke Britse tongval sprekende Keira Knightley is verbluffend in de titelrol; ze bewees eerder al een uitstekende actrice te zijn, ze is ongetwijfeld de coolste actieheldin sinds jaren. Door haar imposante rolinkleding speelt ze moeiteloos haar rechtstreekse tegenspelers Mickey Rourke en Edgar Ramirez van het scherm, hoewel ook deze twee ruigaards zich op prima wijze van hun taak kwijten. Voor de hele reeks bijrollen deed Tony Scott beroep op een bont allegaartje bekenden, waaronder Christopher Walken, Lucy Liu, Mena Suvari, zangeres Macy Gray, zanger Tom Waits, oude glorie Jacqueline Bisset en jaren ’80 ster Dabney Coleman. Tony Scott levert eens te meer een vlotte actiefilm af, die de kijker vermoeid maar voldaan zal achterlaten. ‘Domino’ rocks!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray