Zoeken

In A World...

  • Cinevision.be/nl quoteert In A World... met een 3/5
  • Regisseur: Lake Bell
  • Cast: Lake Bell, Fred Melamed, Michaela Watkins
  • Genre: Komedie
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-09-2014
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "In A World..."
Je hebt ze vast al gehoord: filmtrailers uit Hollywood die met een voice-over aan elkaar worden gepraat. Dat is geen taak die zomaar even tussen de soup en de potatoes wordt gedaan, maar is een kunst op zich, zo blijkt. Dé referentie als het aankomt op trailerpresentatie is de in 2008 overleden Don LaFontaine. Zijn karakteristieke stem kleurde duizenden trailers en commercials, en hij werd niet alleen beroemd om zijn stemtimbre, maar ook om de catchphrase ‘In A World …’ die hij in menige trailer wist binnen te smokkelen. Even zoeken op YouTube en je hoort direct de man aan het werk. In de trailers van ‘Terminator 2: Judgement Day’, ‘Home Alone’, of ‘Scream’ bijvoorbeeld. 

Actrice en comédienne Lake Bell vroeg zich af hoe het komt dat er zo weinig vrouwelijke voice-overs in trailers te horen zijn (‘Gone in 60 Seconds’ is waarschijnlijk de meest bekende uitzondering) en bedacht een plot gedrapeerd rond een vrouw in wat een typische mannenwereld blijkt te zijn. Genoeg stof voor wat haar langspeelfilmregiedebuut zou worden, en bovendien neemt ze zelf de hoofdrol voor haar rekening. Voorwaar een mooie prestatie. In de begingeneriek eert Bell het werk van LaFontaine en een paar andere voice-overartiesten. Archiefbeelden die ze mengt met ‘valse’ beelden waarin ze de acteurs neerpoot die in haar film aantreden.

Carol Solomon (Bell) is een stemcoach die actrices en acteurs de juiste accenten aanleert voor hun filmrollen. Haar vader Sam (Fred Melamad) wordt na het overlijden van LaFontaine beschouwd als zijn van zijn beste opvolgers en sleepte zelfs een Lifetime Achievement Award in de wacht voor zijn voice-overwerk. Sam is dikke maatjes met collega Gustav Warner (Ken Marino) en wanneer een studio wil dat voor de trailer van ‘The Amazon Games’ de catchphrase ‘In A World …’ terug wordt gebruikt, ruiken Sam en Gustav hun kans om voice-over-geschiedenis te schrijven. Dat blijkt echter buiten Carol gerekend: nadat ze een paar trailers kon overnemen van een zieke Warner, stijgt haar status en krijgt zij de kans om de trailer in te spreken. Wat niet naar de zin is van Gustav en Sam, die de identiteit van de kaapster op de kust willen achterhalen.

Bell toont zich in ‘In A World…’ een begenadigd komisch talent. De mengeling tussen fictie en non-fictie (Eva Longoria vertolkt zichzelf als een actrice die moeilijkheden heeft met een cockney-accent) en de popcultuurkwinkslagen zorgen voor grotendeels geslaagde grappen. De materie zou zonder al teveel moeite centraal kunnen staan in een valse documentaire zoals de ‘Spinal Tap’-ploeg die een paar keer bracht, maar Bell modelleert alles meer als een sitcom. Situaties zoals die waarin Carol door haar vader het huis wordt uitgegooid zodat zijn maîtresse bij hem kan intrekken en zij zich verplicht ziet om bij haar zus te gaan crashen, zijn te luchtig om echt een verschil te maken. Net zoals de nodeloze zijplot waarin het huwelijk van Carols zus dreigt op de klippen te lopen. Waardoor het scenario hier en daar net iets te vrijblijvend is om echt anderhalfuur in de ban te zijn van ‘In A World…’. Het enthousiasme van Bell en de haren maakt echter veel goed en loodst het resultaat moeiteloos door de mindere momenten – inclusief een wat makkelijk einde – heen. Uitkijken is het trouwens naar de cameo van Geena Davis: lang geleden dat we haar nog eens in een film zagen verschijnen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray