Zoeken

The Railway Man (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Railway Man (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Jonathan Teplitzky
  • Cast: Colin Firth, Nicole Kidman, Jeremy Irvine, Stellan Skarsgard
  • Genre: Drama
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-09-2014
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Railway Man (Blu-ray)"
De Thailand-Birma spoorweg. Onsterfelijk gemaakt door Pierre Boulle, wiens roman ‘Le Pont De La Rivière Kwai’ de inspiratie vormde voor David Leans uit 1957 stammende ‘The Bridge On The River Kwai’, nog steeds een meesterwerk van het zuiverste pelliculewater. De constructie van Brug 277 op het traject blijft door het boek en vooral de verfilming tot de verbeelding spreken. Boulle is echter niet de enige die het over de aanleg van de spoorweg had: in 1996 publiceerde Eric Lomax ‘The Railway Man’, waarin hij zijn wederwaardigheden als gevangene die verplicht werd mee te werken aan de bouw van de spoorweg uit de doeken deed. 

Lomax was een Britse militair die in 1942 bij de overgave van Singapore door de Japanners werd gevangen genomen. Hij kwam in een kamp in Thailand terecht, van waaruit hij meebouwde aan de befaamde spoorweg. Een spoorweg die werd aangelegd door zo’n honderdtachtigduizend Aziatische arbeiders en zestigduizend geallieerde gevangenen. Onder hen dus Pierre Boulle en Lomax, maar ook de Nederlandse cabaretier Wim Kan. Tijdens de constructie kwamen ruim negenduizend arbeiders en meer dan twaalfduizend gevangenen om. Lomax overleefde de dwangarbeid en verliet het Britse leger in 1949.

Apart aan het verhaal van Lomax is dat hij op latere leeftijd een ontmoeting had met Takashi Nagase, een van de voormalige kampleiders. Nagase had hem tijdens zijn verblijf in het kamp herhaaldelijk gefolterd, en liet later uit berouw voor zijn oorlogszonden een boeddhistische tempel bouwen in de buurt van de spoorwegbrug. De ontmoeting tussen beide mannen in 1995 waarbij vergeving en vergiffenis op het voorplan stonden is het onderwerp van de documentaire ‘Enemy, My Friend’ en kreeg zelfs een docudrama-aanpak met John Hurt in de rol van Lomax. Het boek ‘The Railway Man’ schopte het nu tot film met de mooie combo Colin Firth-Nicole Kidman in de hoofdrollen. 

‘The Railway Man’ begint met de ontmoeting tussen Lomax (Firth) en Patti (Kidman). Liefde op het eerste zicht, en de vrouw werd vrij snel Lomax’ tweede echtgenote. Lomax draagt dan nog steeds de sporen van zijn tijd als krijgsgevangene, en heeft regelmatig door posttraumatische stress gestuurde paniekaanvallen. Om die te lijf te gaan besluit hij om een van zijn toenmalige beulen op te sporen in de hoop met de ontmoeting voor eens en altijd te kunnen afrekenen met de wonden uit het verleden. Tegelijkertijd is de prent doorspekt met flashbacks naar Lomax’ tijd in het kamp (scènes waarin Lomax wordt vertolkt door Jeremy ‘War Horse’ Irvine). 

Als film heeft de adaptatie door Australiër Jonathan Leplitzky zijn ups en downs. Soms oogt het allemaal wat slordig, en het heen en weer springen tussen beide periodes in Lomax’ leven verloopt niet altijd even efficiënt. Wat echter bijkomstig is als je de film in zijn geheel bekijkt: het verhaal van Lomax is op zijn minst opmerkelijk te noemen, en Colin Firth is zonder meer uitstekend als de getraumatiseerde ex-militair die een nieuwe liefde vindt en tegelijkertijd vrede sluit met zijn verleden. Ook Kidman – die op de valreep Rachel Weisz verving nadat die door planningsperikelen forfait moest geven - is uitstekend in een niet-glamoureuze rol. Hun vertolkingen zorgen er samen met de thematiek voor dat ‘The Railway Man’ netjes aan de ribben kleeft. Misschien dat dit eerder een mooie film is dan een goede film, maar die mogen er ook zijn. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray