Zoeken

The Musketeers, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Musketeers, seizoen 1 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Toby Haynes, Saul Metzstein, e.a.
  • Cast: Tom Burke, Santiago Carbrera, Luke Pasqualino
  • Genre: Actie
  • Duur: 520 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-09-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Musketeers, seizoen 1 (Blu-ray)"
’t Zijn de details die het hem doen. In de generiek van de BBC-reeks ‘The Musketeers’ staat te lezen ‘based on the characters of Alexandre Dumas’ en niet ‘based on the novel by Alexandre Dumas’. Een vermelding die de nagel op de kop slaat: wie denkt dat deze serial trouw de pagina’s volgt van Dumas’ uit 1844 stammende romanklassieker is eraan voor de moeite. De serie leent weliswaar netjes de voornaamste personages, maar laat die aantreden in een lekker oubollige avonturenreeks voor iedereen met het jonge hart op de juiste plaats. Een soort ‘Ivanhoe’ voor de iPad-generatie, als het ware.

Waar D’Artagnan in het boek van Dumas naar Parijs reist in de hoop te kunnen toetreden tot het musketiersgarde, doet hij dat hier om zijn vermoorde vader te wreken. D’Artagnan denkt dat de moordenaar een musketier is, maar ontdekt dat de musketiers onschuldig zijn en erin geluisd zijn om de koninklijke bewakers in diskrediet te brengen. Waarop D’Artagnan de beste vriendjes wordt met Athos, Aramis en Porthos en ze samen tien afleveringen ‘een voor allen, allen voor een’-avonturen mogen beleven. Een overkoepelende rode draad is er niet – op de kuiperijen van Kardinaal Richelieu na – en het gros van de verhalen wordt netjes binnen de vijftig minuten afgewerkt. 

Bedenker van ‘The Musketeers’ is Adrian Hodges, een Britse scenarist (‘My Week With Marilyn’) die momenteel vooral actief is voor het kleine scherm. Hij schreef een aflevering voor de HBO-serie ‘Rome’ en stond mee aan de wieg van de prehistorische beestenreeks ‘Primeval’ en het postapocalyptische drama ‘Survivors’. De BBC speelde al een hele tijd met het idee voor een tv-reeks rond het oeuvre van Dumas, maar uiteindelijk duurde het vijf jaar vooraleer er echt groen licht kwam. De opnames vonden hoofdzakelijk plaats in Praag, waar heel wat straten en buurten nauwelijks aankleding nodig hadden om er zeventiende-eeuws uit te zien. Een verlaten klooster in Doksany – op dertig kilometer van Praag - bleek dan weer ideaal om er verschillende setconstructies neer te poten. 

’t Mag dan allemaal wel mooi historisch correct aangekleed ogen, Hodges gaat in eerste plaats voor de fun van de musketierverhalen. Ja, er wordt à gogo gemoord en verraad gepleegd, maar dat neemt niet weg dat de reeks iedereen tussen 8 en 88 moet weten te bekoren. Met flitsend vooruitgestuwde scenario’s, energieke duels, sloten humor en strategisch gefilmde blotevrouwenruggen wordt alvast veel in het werk gesteld om iedereen terwille te zijn. 

Ook de cast is uitstekend. Peter Capaldi is heerlijk laconiek-boosaardig als Richelieu, maar hij zal er in de tweede reeks niet meer bij zijn nu hij als twaalfde ‘Doctor Who’ het mooie weer mag maken. De acteurs die de musketiers vertolken en de actrices die in de huid kruipen van de bevallige deernes kwijten zich allen uitstekend van hun taak. Alles samen zorgt dat voor een serie die met zijn ontwapenende swashbuckler charme lekker wegkijkt. Het gebrek aan diepgang doet de reeks op het eerste zicht wat flets ogen als je het vergelijkt met echte kleppers, de schwung en het enthousiasme maken echter veel goed. ’t Moeten niet altijd epische spektakels van het kaliber ‘Game Of Thrones’ zijn die de benen onder het televisiedekentje doen belanden. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray