Zoeken

Endless Love (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Endless Love (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Shana Feste
  • Cast: Alex Pettyfer, Gabriella Wilde, Bruce Greenwood
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-10-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Endless Love (Blu-ray)"
In 1981 werd Franco Zeffirelli’s verfilming van Scott Spencers tranendalroman ‘Endless Love’ unaniem weggehoond. Of bijna unaniem: de hordes gevoelige tienermeisjes die hartstochtelijk snotterden bij het relaas van een onmogelijke liefde konden het resultaat ongetwijfeld smaken. Dat de film meer dan dertig jaar na zijn release niet volledig is weggedeemsterd heeft een paar redenen. De belangrijkste is misschien wel de Oscargenomineerde themasong die door Diana Ross en Lionel Richie de ether werd ingejaagd en nog steeds veelvuldig op de playlist staat van nostalgisch gestemde radiostations. Uiteraard valt de popculturele erfenis van een schaarsgeklede Brooke Shields eveneens niet te onderschatten. En leuk om te weten is de triviale constatatie dat ene Tom Cruise zijn acteerdebuut maakte in de originele ‘Endless Love’. 

De door regisseuse Shana Feste op poten gezette remake zal het moeilijker hebben om de eeuwigheid te trotseren. Tenzij Gabriella Wilde uitgroeit tot een Oscarwinnende actrice of een van de bijrolspelers ooit Tom Cruises supersterrenstatus weet te bereiken. ‘Endless Love’ anno 2014 verschilt trouwens nogal wat van de vorige versie én van Scott Spencers roman. En de 1981-adaptatie bleef ook al niet erg trouw aan het bronmateriaal. Spencer, die zelf niet tevreden was met die eerste verfilming, is zo mogelijk nog minder in zijn sas met deze nieuwe versie en verklaarde publiekelijk dat Hollywood erin geslaagd is om zijn boek twee maal onrecht aan te doen. Hopelijk vielen de royalties wat mee, denken wij dan. 

Jade Butterfield (Gabriella Wilde) is de dochter van een rijke dokter (Bruce Greenwood). Het gezin gaat al een paar jaar gebukt onder de onfortuinlijke dood van een van de zonen des huizes, en pa Butterfield is vastbesloten om zijn dochter en andere zoon te beschermen tegen de gevaren van de boze buitenwereld. Hij slaat met lede ogen de komst van David Elliot (Alex Pettyfer) gade, een in zijn ogen onverantwoordelijke jongeman op wie zijn dochter halsoverkop verliefd wordt. Zo groot is de liefde tussen de twee, dat ze zich al snel geen leven zonder elkaar meer kunnen voorstellen. Jades moeder (Joely Richardson) heeft begrip voor de allesverslindende liefde van haar dochter, maar zit teveel gevangen binnen de contouren van een verstikkend huwelijk om tegen haar man – die de romance wil dwarsbomen - te kunnen ingaan. 

‘Endless Love’ neemt geen risico’s en tekent de plotelementen heel breed. Subtiliteit zal je niet vinden in de confrontaties en conflicten die Feste anderhalfuur lang uitsmeert. Met het benadrukken van de tandpastacapaciteiten van de duidelijk op hun looks gecaste Wilde en Pettyfer, haalt ze bovendien alle leven en adem uit de personages. Voeg daar nog overdreven stemmingsturende songs bij op de soundtrack (een nieuwe versie van de titelsong uit 1981 is evenwel in geen velden of wegen te bespeuren) en genoeg climaxen om vijf boekenkasten met stationsromans te vullen en het mag duidelijk zijn dat onze liefde voor deze prent alles behalve eindeloos is. Door dan ook nog eens alles te laten afstevenen op een happy end (wat in het boek van Spencer niet het geval was) is dit zelfs eerder een geval van ‘endless boerenbedrog’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray