Zoeken

[Rec]

  • Cinevision.be/nl quoteert [Rec] met een 4/5
  • Regisseurs: Jaume Balaguero, Paco Plaza
  • Cast: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Carlos Vicente
  • Genre: Horror
  • Duur: 1u25 minuten
  • Releasedatum: 30-04-2008
  • DVD: 18-09-2008
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "[Rec]"

First person films zijn in. Nadat we in ‘Cloverfield’ helemaal meegezogen werden met de restante camerabeelden na een monsterinvasie in The Big Apple, zijn we ook in ‘[Rec]’ getuige van een tape, die toont hoe een tv-opname plots een onvoorziene desastreuze afloop kan kennen.

De ambitieuze, jonge journaliste Angela (Manuela Velasco) en haar cameraman lopen een nachtje mee met de lokale brandweer voor een programma met de welluidende titel ‘Terwijl wij slapen’. Die nacht zal er echter maar weinig slaap gevat worden in een appartementsgebouw, niet ver van de kazerne, van waaruit een routineoproep komt. De brandweercrew trekt, op de voet gevolgd door de reporters, naar het gebouw dat in een mum van tijd in quarantaine wordt geplaatst. Reden daarvoor: een ondefinieerbare bacterie die daar schuilhoudt en zich verspreidt als een griepvirus. Deze infectie is echter niet met medicatie te genezen. Mensen transformeren in bloedzuigende ondoden, die de besmetting nog sneller doet uitzetten. De aanwezige flatbewoners, een paar agenten en de reportster en haar filmer zitten gevangen in het gebouw, waar gevaar om elke hoek loert.

Doordat we alles te zien krijgen vanuit het oogpunt van de - toegegeven: zeer bekwame - cameraman, zitten we op de huid van de personages en ervaren we wat zij ervaren: een helse overlevingstocht tegen een onbekende en onverslaanbare tegenstander. Het Spaanse ‘[Rec]’, geregisseerd door Jaume Balaguero en compagnon Paco Plaza, raast in een loeihard tempo voorbij (de film klokt af op amper tachtig minuten!) en weet de juiste sfeer van claustrofobische dreiging en terreur te vatten. De makers schuwen de horror niet en weten de verschillende schrikmomenten vakkundig in te bouwen - de zolderscène in de finale is één van de spannendste die we dit jaar al te zien kregen - maar vergeten daarbij ook hun oog voor de karakters niet uit het oog.

Nieuwkomster Manuela Velasco schittert als gejaagde journaliste, die ten allen koste wil dat haar cameraman alles blijft registreren, en ook de nevenfiguren, waaronder een vrouw met kind, een stel Chinezen en een macho op leeftijd, komen mooi uit de verf. Maar de grootste sterren zijn natuurlijk de geïnfecteerden zelf, die er voor een keertje hoogst geloofwaardig uitzien. ‘[Rec]’ is ruiger dan het gros van z’n soortgenoten - of hoe zou je het anders noemen als een brandweerman een bejaarde ondode met blote vuist een paar welgemikte rechtsen toedient? - maar het is net die loeiharde, alles verpletterende jachtige stijl die hem daar ook van onderscheidt. Nu al de beste horrorfilm van het jaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray