Zoeken

Aanrijding In Moscou

  • Cinevision.be/nl quoteert Aanrijding In Moscou met een 3/5
  • Regisseur: Christophe Van Rompaey
  • Cast: Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 30-01-2008
  • DVD: 02-09-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Aanrijding In Moscou"

Wie is er in fout bij een aanrijding? Ondergetekende mocht zelf al aan den lijve ondervinden dat de wetgeving daaromtrent niet altijd even eenduidig is, maar één ding staat wel vast: je hebt er altijd miserie mee. Of toch niet? In ‘Aanrijding In Moscou’ zien we hoe je aan een aanrijding niet alleen de gebruikelijke papierwinkel overhoudt, maar ook de liefde van je leven. Toegegeven, dit klinkt nogal pathetisch en tot op zekere hoogte is deze eerste film in de met steun van de Vlaamse overheid gedraaide tweede Faits Divers-reeks niet altijd even geloofwaardig, maar de chemie tussen de twee hoofdrolspelers maakt zoveel goed dat een gelukzalige glimlach moeilijk te onderdrukken valt.

Het verhaal vangt aan als de 43-jarige Matty (Barbara Sarafian) met haar wagen op een vrachtwagen inrijdt. Een kleine bluts is het gevolg, maar dat blijkt voldoende voor een helse verbale ruzie met de verbouwereerde chauffeur Johnny (Jurgen Delnaet). Deze laatste raakt echter gecharmeerd door Matty’s vastberaden optreden en biedt haar niet lang daarna aan om haar wagen te repareren. Voor ze het goed en wel beseft, heeft ze een jongere aanbidder - Johnny is namelijk ‘amper’ 29 - al kan ze dat missen als kiespijn: Matty is moeder van drie kinderen en haar man (Johan Heldenbergh) leeft al enkele maanden bij een jongere vlam.

Voor het eerste anderhalf uur is het in een smakelijk Gents accent geacteerde ‘Aanrijding In Moscou’ (de titel verwijst naar een Ledebergse wijk) een oprechte, mooie vertelling over hoe liefde elke leeftijdskloof overwint en hoe je mensen niet op hun verleden mag afrekenen - ja, hoor, ook hier steken de morele levenslesjes de kop op - maar tegelijk is dit een sprankelende, hyperromantische film, waarbij de amoureuze torteldiefjes niet bestaan uit postermodellen, maar uit levensechte personages. En dat blijkt een terecht keuze; het knettert namelijk tussen Barbara Sarafian (vooral bekend van haar trefzekere optredens in comedy-programma’s als ‘Spike’ en ‘Alles Kan Beter’) en de onbekende Jurgen Delnaet. Ook Anemone Valcke verdient lof als Matty’s tienerdochter.

De laatste twintig minuten gaat scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem echter de mist in en worden de oervoorspelbare plottwists in sneltempo afgevuurd. Dat levert ongeloofwaardige (de plotse ontmoeting met Johnny’s ex) én gênante (het optreden in het café) taferelen op, die het heerlijke toontje dat de film tot dan toe herbergde lichtjes doorbreken. Maar die kleine smet kan niet verhinderen dat wij met volle teugen genoten van de avonturen van Matty Mosterd en Johnny Camiona L’Amorosa en de verrassingen die cupido voor hen in petto had.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray