Zoeken

Homeland, seizoen 3 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Homeland, seizoen 3 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Lesli Linka Glatter
  • Cast: Claire Danes, Mandy Patinkin, Damian Lewis, F. Murray Abraham
  • Genre: Thriller
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-10-2014
  • Distributeur Blu-ray: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Homeland, seizoen 3 (Blu-ray)"
Wie van mening is dat enkel de scenario’s van ‘Game Of Thrones’ een patent hebben op brute omwentelingen, heeft duidelijk ‘Homeland’ niet gezien. Met de climax van het tweede seizoen zetten de makers namelijk alles wat voorafging op losse schroeven en het was maar de vraag of de scenaristen echt wisten waar ze mee bezig waren.

De shock and awe-factor van de aanslag op de CIA aan het einde van jaargang twee was dan wel groot, maar tegelijk onderschrijft dat grote kantelmoment ook dat de makers zichzelf in een hoekje hadden geschreven. Al vanaf de eerste afleveringen word je als kijker gemanipuleerd om mee te leven met prodigal son Brody (schitterende rol van Damian Lewis), maar het blijft een raadsel of hij nu schuldig is aan hetgeen waarvan hij verdacht wordt. Net op het moment dat alle antwoorden als het ware mooie closure zouden schenken, gooien de makers er een explosie tegenaan die niet enkel het CIA-gebouw, maar ook de geloofwaardigheid van ‘Homeland’ op zijn grondvesten doet daveren. Het besef dat er nood is aan een nieuwe richting verplicht hen tot een aantal jammerlijke, maar onvermijdelijke beslissingen. Kijk dus allerminst vreemd op als Brody in de eerste helft van dit seizoen zo goed als onzichtbaar is.

Wel nog de hele rit van de partij: Carrie (een meermaals met een Golden Globe bekroonde Claire Danes) en haar mentor Saul (Mandy Patinkin), die het inmiddels tot hoofd van de CIA heeft geschopt. Hun verhouding is er altijd al één van vreemde pieken en dalen geweest, en dat is nu weer niet anders. Hetzelfde kan misschien ook over ‘Homeland’ als serie gezegd worden: eens geniaal, dan weer wenkbrauwgefrons uitlokkend. De eerste episodes van seizoen drie vinden bijvoorbeeld maar zelden het juiste ritme. Iets over halfweg bouwt alles echter wel weer op richting een zinderende ontknoping, die niet enkel inzet op nagelbijten, maar ook op de spreekwoordelijke krop in de keel.

Leek het er dus even op dat ‘Homeland’ de zoveelste Showtime-show zou worden die al na een paar seizoenen over zijn hoogtepunt heen was (o.a. ‘Dexter’ werd veel te lang uitgesponnen), dan bewijzen de makers toch dat er nog voldoende potentieel uit hun premisse te puren is. Met het personage van Damian Lewis als casualty of war. Dat met het verdwijnen van Brody ook zijn familie uit de reeks wordt geschreven, is dan weer toe te juichen. Vooral de aandacht die in dit derde seizoen aan de verhaallijn van dochter Dana geschonken wordt, haalt op geregelde tijdstippen het tempo (én niveau) drastisch naar omlaag.

Niettemin blijft ook deze op Blu-ray gereleaste derde jaargang van ‘Homeland’ verplichte kost. Het acteerwerk is nog steeds van torenhoog niveau (aan de cast werd ook ancien F. Murray Abraham toegevoegd), de beeldregie overstijgt die van heel wat genregenoten en de cliffhanger rolt de rode loper uit voor een nieuwe doorstart. Wij hebben er alvast zin in.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray