Zoeken

Halfweg

  • Cinevision.be/nl quoteert Halfweg met een 2/5
  • Regisseur: Geoffrey Enthoven
  • Cast: Koen De Graeve, Jurgen Delnaet, Evelien Bosmans
  • Genre: Komedie
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-10-2014
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Halfweg"
Geoffrey Enthoven is ontegensprekelijk een van de meest bezige bijen in het Vlaamse cinemalandschap. Op twaalf jaar tijd draaide hij zes films, en dat is een heel mooi gemiddelde. Zeker als je in rekening brengt dat hij ook nog televisiewerk (‘Wittekerke’, ‘Tegen De Sterren Op’) op zijn cv heeft staan. Momenteel is Enthoven trouwens in Ierland bezig aan de opnames van ‘Winnipeg’, zijn zevende langspeler. Zijn meest populaire en succesvolle film is ongetwijfeld ‘Hasta La Vista’, waarmee hij drie jaar terug pers en publiek charmeerde. 

Het ambitieuze ‘Halfweg’ weet minder te bekoren. Op het eerste zicht bezit deze prent alle benodigde elementen om als crowdpleaser te finishen, maar echt coherent samenvloeien doen die niet. Dat komt grotendeels omdat Enthoven samen met scenarist Pierre De Clercq (‘Windkracht 10’, ‘Hasta La Vista’, ‘Labyrinthus’) de balans tussen humor, drama en spanning niet in evenwicht krijgt. Bij ‘Hasta La Vista’ waren de lach en de traan netjes met elkaar vervlochten, bij deze ‘spokenkomedie’ is dat minder het geval.  

Architect Stef (Koen De Graeve) zit in een dip: nadat hij een affaire begon met zijn assistente Rebecca, wil zijn vrouw Natalie (Veerle Baetens) van hem scheiden. Onder het mom van een nieuwe start koopt Stef een bemeubeld leegstaand huis, waar hij samen met Rebecca wil intrekken. De pech blijft hem echter achtervolgen, daar Rebecca toch niet zo verliefd was op Stef en zij haar geluk ergens anders wil zoeken. Als klap op de vuurpijl is er nog Theo (Jurgen Delnaet), de vorige eigenaar van het huis. Officieel is die overleden, maar zijn geest blijft rondspoken in het huis omdat hij het niet kan verdragen dat er iemand nieuw in zijn woonst komt wonen. Waarop Theo besluit om Stef weg te pesten. Die heeft het echter even gehad met alle tegenslagen, en hij is geenszins van plan om zich zonder slag of stoot te laten wegjagen door een chagrijnig spook dat enkel maar voor hem zichtbaar is.

Brede conflicten tussen de twee hoofdpersonages dus, en aangezien ‘Halfweg’ een brede commerciële film is voor een zo groot mogelijk publiek, moet er uiteraard gewerkt worden aan een happy end. Gaandeweg beginnen de twee kemphanen naar elkaar toe te groeien en elkaar te appreciëren. De komst van Theo’s dochter Julie (Evelien Bosmans) naar het huis zorgt tussendoor voor extra complicaties. In het laatste halfuur geeft Enthoven de film helemaal uit handen: de dramatische climax laten voorafgaan door slapstick van het zevende knoopsgat was niet meteen een geslaagde beslissing. Zeker niet omdat ‘Halfweg’ met zijn twee uur al vrij lang duurt en Enthoven de confrontatie tussen de beide koppige protagonisten niet altijd op het scherpst van de snee brengt. 

Enthoven mag in elk geval blij zijn dat De Graef en Delnaet als acteur sterk genoeg zijn om de film te dragen, zodat er tenminste nog wat animo zit in hun clash. Ook Evelien Bosmans weet de juiste toon te raken. Niet iedereen doet dat echter: Gilles De Schrijver stelt teleur als Bosmans’ baldadig vriendje en Veerle Baetens beperkt zich tot zo kwaad mogelijk kijken om duidelijk te maken dat haar personage een feeks van het zuiverste water is. ’t Kan niet alle dagen ‘The Broken Circle Breakdown’ zijn, blijkbaar. ‘Halfweg’ heeft zeker zijn momenten waarop alles mooi samenvalt (de scène waarin De Graeve de auto vernield bijvoorbeeld), maar moddert voor het merendeel te veel aan. Met als logisch resultaat een film die jammer genoeg maar de helft van zijn potentieel waar maakt. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray