Zoeken

A Million Ways To Die In The West (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert A Million Ways To Die In The West (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Seth MacFarlane
  • Cast: Seth MacFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Liam Neeson
  • Genre: Komedie
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-10-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "A Million Ways To Die In The West (Blu-ray)"
Westernkomedies zijn van alle tijden. In Hollywoods gouden komediejaren waagde bijna iedere komiek zich in een cactusdecor (Laurel & Hardy in ‘Way Out West’ en The Marx Brothers in ‘Go West’ om er twee te noemen), en lachfestijnen als ‘Destry Rides Again’ en ‘Cat Ballou’ staan nog steeds geboekstaafd als genreklassiekers. En dan hebben we het nog niet gehad over Mel Brooks’ onvergetelijke ‘Blazing Saddles’, misschien wel de beste cowboyfilmspoof ooit. Ook buiten Amerika werd er trouwens met het wilde westen gelachen: in het hilarische ‘Lemonade Joe’ bijvoorbeeld, een Tsjechische cultklassieker uit 1964. 

Seth MacFarlanes poging om zijn eigen versie van ‘Blazing Saddles’ af te leveren, is helaas voor hem verre van geslaagd. MacFarlane – het brein achter de stoute animatiereeks ‘Family Guy’ – kreeg na het eclatante succes van ‘Ted’ zo goed als carte blanche voor de opvolger daarvan, maar een boemerangeffect bleef uit. ‘Ted’ deed het goed bij de critici en het publiek, voor ‘A Million Ways To Die In The West’ valt er in geen velden of wegen veel lof te bespeuren. Geen wonder dat MacFarlane intussen eieren voor zijn geld heeft gekozen en momenteel bezig is met de voorbereidingen van ‘Ted 2’. 

Er zijn heel wat kosten aan ‘A Million Ways To Die In The West’, en sommige daarvan zijn zelfs heel zichtbaar. Een grote teleurstelling is alvast de acteerprestatie van MacFarlane zelf. De houterige manier waarop hij zijn wise cracks etaleert is een van de redenen waarom deze grappenverzameling nooit echt vuur vat. In ‘Ted’ – waar MacFarlane in motion capture pluche zat – viel dat niet op, deze keer kan je er nauwelijks naast kijken. Een meer doorwinterde komiek in de hoofdrol was alvast geen slecht idee geweest. Ook de grappen zijn onevenwichtig: hier en daar schieten MacFarlane en zijn vaste schrijfpartners Alec Sulkin en Wellesley Wild in de roos, veelal gaan ze resoluut de mist in. In de eerste plaats komt dat door een overdosis vulgaire praat en dito scènes: niets dat daar op zich iets mis mee is, hier voelt het vooral aan alsof MacFarlane ze zonder gevoel voor timing in het wilde weg afvuurt. Waarop het allemaal in de eerste plaats vermoeiend wordt in plaats van entertainend. 

MacFarlane kruipt in de huid van schapenboer Albert Stark. De brave man woont nog steeds bij zijn ouders in een boerengat in Arizona, en droomt ervan het ouderlijk nest te kunnen ontvluchten na zijn huwelijk met Louise (Amanda Seyfried). Een droom die hij mag opgeven nadat Louise hem in de steek laat omdat ze hem niet heldhaftig genoeg vindt. Een nieuwe kans op liefde dient zich aan voor Albert als hij de ravissante Anna-Barnes Leatherwood (Charlize Theron) ontmoet. Niet alleen blijkt zij hem best tof en leuk te vinden, ze stimuleert hem eveneens om meer het heft in eigen handen te nemen. Love Is All Around zouden de jongens van Wet Wet Wet zingen, wat Albert echter niet weet is dat Anna-Barnes de echtgenote is van de gevreesde outlaw/bankovervaller Clinch (Liam Neeson). 

Meer kapstok heeft MacFarlane niet nodig om twee uur lang de joligaard uit de hangen en zowat alle gangbare westernclichés (moordzuchtige Indianen inclusief) af te vinken. De geanimeerde cast helpt enigszins om ‘A Million Ways To Die In The West’ doorheen de moeilijke momenten heen te loodsen: naast de reeds vermelde namen duiken Neil Patrick Harris, Giovanni Ribisi en Wes Studi op en extra inside joke vertier komt er door cameo’s van onder andere Ryan Reynolds, Ewan McGregor, Jamie Foxx en Christopher Lloyd in de rol van (jawel) Doc Brown. Alles samen lijkt het resultaat eerder op een vriendenonderonsje dan op een project met een echte focus, en dat merk je er dus aan. Een extra dosis inventiviteit in plaats van vulgariteit had dit project misschien kunnen redden, nu zien we ons genoodzaakt te eindigen met het besluit dat er eigenlijk meer hersenloos plezier te rapen valt in eender welke westernkomedie uit de Bud Spencer en Terence Hill-stal dan in deze weinig geïnspireerde puberale farce. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray