Zoeken

Dracula, de complete serie (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Dracula, de complete serie (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: o.a. Cole Haddon
  • Cast: Jonathan Rhys-Meyers, Thomas Kretschmann, Jessica De Gouw
  • Genre: Horror
  • Duur: 500 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-10-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Dracula, de complete serie (Blu-ray)"
Originaliteit is vandaag de dag alsmaar moeilijker te vinden op het witte doek, dus zoeken veel fictiefans hun heil op het kleine scherm. Maar ook daar zijn remakes en reboots niet uit den boze. Topreeksen als ‘The Killing’, ‘The Bridge’ en zelfs het Nederlandse ‘Penoza’ kregen een Amerikaanse tegenhanger en bekende personages als Hannibal, Spartacus en Sherlock Holmes kregen – naast tal van bioscoopfilms – ook een eigen tv-serie. Dat al die reeksen kwalitatief echter boven het gros van de hedendaagse Hollywoodaanbood uitsteken, scheelt natuurlijk wel een slok op de borrel in de perceptie. NBC hoopt op die hausse mee te liften met ‘Dracula’, waarin Jonathan Rhys-Meyers in de huid kruipt van de iconische bloedzuiger.

We schrijven 1896, Dracula maakt zijn intrede in het Victoriaanse Londen onder nom de plume Alexander Grayson, een charismatische Amerikaanse industrieel die beweert moderne wetenschap te komen introduceren. De agenda van Vladje is in werkelijkheid echter van meer lugubere aard. Zo heeft hij een pact gesloten met Van Helsing (Thomas Kretschmann uit ‘The Pianist’) om wraak te nemen op een oude orde, die jaren geleden de familie van de vampierenjager vermoordde en ook Dracula’s geliefde Ilona op de brandstapel plaatste. Maar de aanwezigheid van medische studente Mina Murray (Jessica De Gouw), die een reïncarnatie lijkt van Ilona, dreigt het plan letterlijk te doorspietsen.

Het pleit voor de makers van ‘Dracula’ dat ze niet in de alomtegenwoordige seks- en geweldval zijn getrapt. Wie zijn vampieren bijtgraag en geil prefereert, kan namelijk nog altijd terecht bij ‘True Blood’. Dat wil evenwel nog niet zeggen dat de makers hun materie te ernstig moeten nemen. Jonathan Rhys-Meyers doet zijn best om van de titelfiguur een getormenteerde antiheld te maken, maar het enige wat hij daarmee bewerkstelligt, is dat het sowieso al pompeuze karakter van het bronmateriaal een extra (onnodige) scheut sérieux toegediend krijgt. Ook het langzame tempo, de povere karakterschetsen en de afwezigheid van suspense helpen niet om je aan de buis te kluisteren.

Productiematig ziet alles er wel spik en span uit. Je moet niet veel moeite doen om je echt in het Victoriaanse tijdperk te wanen. Maar wat verwacht je dan ook als je weet dat het producententeam van ‘Downton Abbey’ voor deze reeks tekende? In tegenstelling tot dat sublieme kostuumdrama scoort ‘Dracula’ enkel op verpakking en niet op inhoud. Het scenario komt nooit echt tot leven en wanneer het dat toch lijkt te doen, zit het er bijna op. Het is begrijpelijk dat ze er in de States al na één jaargang de stekker uittrokken, ook al luidt de laatste van in totaal tien afleveringen een set-up in, die wel een uitstekend vervolgseizoen tot gevolg zou kunnen hebben. Alleszins eentje die zijn legendarische hoofdpersonage wellicht meer eer zou aandoen. We zullen het helaas nooit weten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray