Zoeken

Maleficent (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Maleficent (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Robert Stromberg
  • Cast: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-10-2014
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Maleficent (Blu-ray)"
Na Tim Burtons ‘Alice In Wonderland’ en Tarsem Singhs ‘Mirror Mirror’ is het nu de beurt aan visual effects supervisor Robert Stromberg om de klassieke Disney-animatiecanon verder in live action-tegenhangers om te zetten. Bronmateriaal met dienst: het uit 1959 stammende ‘Sleeping Beauty’. Een letterlijke kopie is het echter niet geworden, dat mag al blijken uit de titel van deze familiefilm met een donker kantje. In ‘Maleficent’ doen immers niet de lotgevallen van de schone slaapster dienst als centrale verhaalark, maar wel die van het malafide titelpersonage, met schwung vertolkt door Angelina Jolie.

Een Disney-prent waarin de boze heks de show mag stelen? Nou, niet helemaal. Aangezien het hier vooral om vertier voor jong en oud gaat, leren we Maleficent van een volledig andere kant kennen. Namelijk als het lieve elfje dat op jonge leeftijd vlinders in de buik voelt voor Stefan (Sharlto Copley), een timide jongen die het magische koninkrijk The Moors was binnengedrongen om er een juweel te stelen. Maar een geconsumeerde liefde blijkt er niet in te zitten. Stefan is namelijk de zoon van Koning Henry, en het enige wat die wil, is The Moors aan zijn koninkrijk toevoegen. Gekwetst door Stefans dubbele agenda en daaruit voortvloeiende verraad trekt Maleficent zich terug in een door doornstruiken omhuld fort. Wanneer ze later te horen krijgt dat Stefan vader is geworden van een dochter besluit ze een vloek uit te spreken over het jonge prinsesje met de welluidende naam Aurora (Elle Fanning). Eens zestien jaar zal de voorbestemde koningin zich prikken aan een spinnenwiel en vervolgens in een eeuwige slaap belanden. Enkel een kus uit ware liefde kan haar dan nog redden…

Op zich werd aan de bekende set-up weinig veranderd, maar de manier waarop alles weer peis en vree wordt in het koninkrijk verschilt danig van de versie die het Huis van de Muis 55 jaar eerder releaste. Scenariste Linda Woolverton is al sinds medio jaren ’80 actief voor Disney en werkte onder andere mee aan jaren ’90-classics als ‘Beauty And The Beast’, ‘Aladdin’ en ‘The Lion King’. Zij weet dus als geen ander tussen welke lijntjes te opereren, en zo komt het dat Maleficent (en de kijker) finaal niet met de vileine, maar heroïsche kant van haar karakter geconfronteerd wordt. Ergens is dat spijtig, vooral omdat je merkt dat Jolie zelf ook meer plezier lijkt te beleven aan het vertolken van een evil bitch dan een goedhartige surrogaatmoeder.

Toch mag ‘Maleficent’ er wezen. Visueel is de film om op te eten, met alle factoren die een sprookje tot de verbeelding doen spreken. Debuterend regisseur Stromberg had natuurlijk ook heel wat ervaring op dat gebied. Acteursregie lijkt dan weer minder zijn ding. Dat Elle Fanning over de juiste dosis natuurlijke tristesse beschikt, weten we al sinds haar puike optreden in ‘Super 8’, maar hier komt ze helaas iets minder uit de verf. Sharlto Copley op zijn beurt is totaal miscast als kwade koning. Een jonger publiek, voor wie deze veeleer griezelige avonturenprent in de eerste plaats bestemd is, zal daar echter niet om malen. Degelijk familie-entertainment kortom, maar nergens de klassieker die ‘Sleeping Beauty’ is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray