Zoeken

Edge Of Tomorrow (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Edge Of Tomorrow (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Doug Liman
  • Cast: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-10-2014
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Edge Of Tomorrow (Blu-ray)"
Wie dacht dat ancien Tom Cruise zich niet langer staande wist te houden in het huidige blockbusterlandschap, mag zich vierkant laten uitlachen. Goed, ‘Oblivion’ was geen volledige topper, ‘Jack Reacher’ daarentegen blijft een onderschatte actiethriller. Ook met ‘Edge Of Tomorrow’ geeft Cruise zijn criticasters het nakijken. De film kostte weliswaar bijna honderdtachtig miljoen dollar om te maken (toegegeven, dat is er een beetje over), maar harkte internationaal bijna driehonderdzeventig miljoen dollar bij elkaar. Een geheide hit dus voor de Cruisester, in wat bovendien misschien wel één van de beste popcorntitels uit zijn volledige carrière is. 

‘Edge Of Tomorrow’ – ietwat overbodig ook gepromoot onder de tagline ‘Live. Die. Repeat.’ – heeft Oosterse roots. Het bronmateriaal is een light novel/young adult novel van de Japanse auteur Hiroshi Sakurazaka die in 2004 verscheen onder de titel ‘All You Need Is Kill’. Laat je niet afschrikken door de term ‘young adult’: Doug Liman levert een meer dan geslaagde portie adrenalinecinema voor alle leeftijden af. De jonge generatie kan zich laven aan de sterke visuals, de oudere krijgt vast en zeker flashbacks naar de James Cameron-klassiekers ‘The Terminator’ en ‘Aliens’. Een wandeling langs de herinneringslaan die onder meer wordt aangestuurd door de aanwezigheid van Bill Paxton in de cast. 

Wie zijn synopsissen graag gekruid ziet met een heldere pitch, kan aan de slag met de wetenschap dat ‘Edge Of Tomorrow’ zich laat omschrijven als een kruising tussen ‘Source Code’ en ‘Groundhog Day’. In de nabije toekomst ligt de wereld onder vuur van een leger buitenaardse wezens, omschreven als Mimics. Europa is zo goed als volledig in de greep van de aliens, en in de hoop de kansen te doen keren bereiden de aardse verdedigingstroepen een beslissende slag voor op een strand in Frankrijk. Yep, dit is zowaar een futuristische update van ‘The Longest Day’. Majoor William Cage (Cruise) is eigenlijk diplomaat tijdens de oorlog, maar ziet zich verplicht om als soldaat de troepen te vervoegen. Reeds bij de eerste raid legt hij het loodje, wat niet betekent dat het over en uit is voor Cage. Hij ontwaakt opnieuw in het kadettencentrum waar hij dezelfde mensen ontmoet en dezelfde gebeurtenissen meemaakt. Gallager slaagt er zo in om de eerste aanval te overleven en raakt steeds verder door de dag daar hij kan leren uit zijn fouten. Van sergeant Rita Vrataski (een uitstekende Emily Blunt) leert Cage dat hij vastzit in een tijdslus waardoor hij steeds opnieuw hetzelfde etmaal beleeft. Op die manier krijgt hij de kans om samen met Rita door te dringen in de diepste regionen van de Mimics, en om de oorlog in het voordeel van de mensheid te beslechten. Dat Cage onderweg emotionele offers en keuzes zal moeten maken, lijkt onvermijdelijk.

Er zijn veel redenen waarom ‘Edge Of Tomorrow’ werkt. De panache van de acteurs bijvoorbeeld: Cruise en Blunt hebben duidelijk plezier in hun rol, en Paxton is hilarisch als Cruises overste die niet weet wat hem overkomt als zijn groentje wel heel snel blijkt (bij) te leren. Het scenario verdient eveneens applaus: de broers Jez Butterworth en John-Henry Butterworth (die intussen de James Brown-bio ‘Get On Up’ schreven) werkten samen met Tom Cruise-lieveling Christopher McQuarrie (zie ‘Jack Reacher’ en de in de steigers staande vijfde ‘Mission: Impossible’-prent) aan een flitsend geheel dat zowel de liefhebbers van actie, sf en humor zal weten te verblijden. Dé reden dat alles werkt is echter de regie van Doug Liman (‘The Bourne Identity’, ‘Mr. And Mrs Smith’). Raar om te geloven dat de man op basis van wat hij hier laat zien ooit een gedrocht als ‘Jumper’ heeft kunnen afleveren. De manier waarop Liman de dagherhalingen een flegmatiek ritme meegeeft is niets meer of minder dan overdonderend. 

Als we dan toch iets negatiefs moeten vermelden: de climax stelt ietwat teleur. De schwung van het geniale middenstuk ontbreekt daar wat, en ergens voel je tijdens het laatste kwartier de puzzelscharnieren knarsen en kraken. Niet dat die finale de film onderuit haalt, ze zorgt er enkel voor dat hij niet nog beter wordt. ‘Edge Of Tomorrow’ is een van de meest verrassende en entertainende blockbusters van dit jaar: een plot met schwung, sterke karakters en een feel good vibe van het zuiverste water. Kortom, een prent waar geen enkele zelfverklaarde liefhebber van grootschalig Hollywoodentertainment neen mag of kan tegen zeggen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray