Zoeken

Mindscape

  • Cinevision.be/nl quoteert Mindscape met een 3/5
  • Regisseur: Jorge Dorado
  • Cast: Mark Strong, Taissa Farmiga, Brian Cox
  • Genre: Thriller
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-08-2014
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Mindscape"
Een snuif ‘Dreamscape’ en twee tenen ‘Inception’ … ziedaar de voornaamste ingrediënten waarmee Jorge Dorado zijn langspeeldebuut ‘Mindscape’ aan de kook brengt. Niet meteen iets waarmee hij de originaliteitprijs gaat winnen dus, maar dat zal wel zijn bedoeling niet zijn geweest. Wat hopelijk wel zijn bedoeling was, was het afleveren van een intrigerende thriller met fantasyelementen. Een missie die hij trouwens tot een goed einde bracht, zij het niet volledig met vlag en wimpel. 

‘Mindscape’ is de eerste film van het productiehuis Ombra Films, mee in het leven geroepen door Jaume Collet-Serra, die met titels als ‘Unknown’ en ‘Non-Stop’ is uitgegroeid tot een zeer succesvolle Spaanse exportregisseur. Met Ombra Films bewijst Collet-Serra dat hij andere Spaanse cineasten wil helpen in hun internationale carrière. ‘Mindscape’ mag dan wel voor een groot deel met Spaans geld zijn gefinancierd, het resultaat oogt even internationaal als eender welke Hollywoodfilm. Bovendien vonden de opnames plaats in Engeland, Frankrijk en Canada en wordt de hoofdrol vertolkt door een Brit. Een mooie coproductie zowaar.

Dorado vertrekt van een interessante insteek. Wat als psychologen erin slagen om effectief de hersenen van een mens binnen te dringen en daar als bevoorrechte getuige kunnen infiltreren in de herinneringen van de proefpersoon? Handig om trauma’s te verwerken en zelfs om moorden op te lossen. John Washington (een broeierige Mark Strong) is zo’n psycholoog, zij het een met eigen trauma’s. De dood van zijn zoontje en de daaruit voortvloeiende zelfmoord van zijn echtgenote wegen zwaar op zijn gemoed. Zozeer zelfs, dat hij zijn werk niet meer naar behoren kon uitvoeren omdat zijn eigen herinneringen hem achtervolgden (min of meer hetzelfde probleem waar Di Caprio in ‘Inception’ mee te kampen had dus). 

Twee jaar na zijn retraite besluit John terug aan de slag te gaan. Zijn baas Sebastian (Brian Cox) speelt hem een op het eerste zicht makkelijke opdracht door. De tiener Anna (Taissa Farmiga, zus van Vera en bekend van de spooky tv-reeks ‘American Horror Story’) wil niet meer eten en John moet haar zien te overhalen om dat toch maar beter te doen. In haar herinneringen porren om uit te vissen wat er haar dwars zit zou voldoende moeten zijn. John ontdekt snel dat niets eenvoudig is: Anna zit in het ouderlijk huis opgesloten in haar kamer, wordt continu in de gaten gehouden via camera’s en heeft duidelijk iets te verbergen. Maar wat? Werd ze misbruikt door haar stiefvader, heeft ze genoeg van haar drankzuchtige moeder of is alles terug te leiden tot een verboden affaire met een leraar? Of is Anna eigenlijk de manipulator in een ragfijn spel waarin Johns eigen demonen onvermijdelijk terug de kop opsteken?

Boeiende vragen in een vrij boeiende plot: als trigger om tot aan het eind bij de les te blijven kan dit alvast tellen. Wat het een beetje jammer maakt dat Dorado en scenarist Guy Holmes onderweg iets te kwistig omspringen met logicagaten. Op het einde krijg je weliswaar netjes een antwoord op de hoofdintrige, van heel wat zaken blijft het hoe en het waarom echter in het duister steken. Ook minder: de serieuze en te koude toon waarmee Dorado alles inblikt. Voor humor was duidelijk geen plaats en dat had zeker gemogen in wat in de eerste plaats B-pulp is. Wat niet wegneemt dat ‘Mindscape’ – onder meer door de goede vertolkingen van Strong en Farmiga trouwens - een meer dan aanvaardbaar tussendoortje is voor de bij de pinken zijnde thrillerfan.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray