Zoeken

Tracks (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Tracks (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: John Curran
  • Cast: Mia Wasikowska, Adam Driver, Brendan Maclean
  • Genre: Drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-09-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Tracks (Blu-ray)"
De Australische outback doet het altijd goed als achtergrond voor een spiritueel drama. Dat bewezen Nicolas Roeg (‘Walkabout’) en Peter Weir (‘The Last Wave’, ‘Picnic At Hanging Rock’) in de jaren zeventig, en de stelling houdt nog steeds steek, zo blijkt. John Curran maakte met ‘Tracks’ immers een mooi kijkstuk dat misschien niet over de etherische schoonheid van hogervernoemde titels beschikt, maar wel twee uur lang weet te boeien en te begeesteren.

‘Tracks’ is gebaseerd op de krachttoer van Robyn Davidson, een Australische die in 1977 op haar zevenentwintigste het plan opvatte om in het gezelschap van een hond en vier kamelen van het gehucht Alice Springs naar het westen van Australië te trekken: samen goed voor een meer dan respectabele afstand van 2700 kilometer en een staptijd van 195 dagen. Het gros van de tijd brengt ze alleen door, af en toe botst ze op een nomadenstam of krijgt ze het gezelschap van Rick Smolan, een fotograaf van National Geographic. Waar Davidson aanvankelijk van plan was de trektocht enkel voor haar eigen spirituele gemoedstoestand te houden, ging ze gaandeweg akkoord om toch – tegen een financiële vergoeding weliswaar - een reisverslag bij te houden voor National Geographic: meteen de start van een succesvolle carrière als schrijfster van reisliteratuur. 

De verfilming van ‘Tracks’ kwam er niet zonder slag of stoot. Begrijpelijk, daar dit een prent is waarbij heel wat elementen juist moeten zitten. De setting bijvoorbeeld: het lijkt bijna onmogelijk om Davidsons verhaal te vertellen zonder de nadruk te leggen op de natuurpracht, wat meteen al veel locatiewerk met zich meebrengt. Geen film om even tussen de soep en de patatten in te blikken dus. Er doen al geruchten over een verfilming van Davidsons verhaal de ronde sinds de jaren tachtig, en in 1993 leek alles in kannen en kruiken toen Julia Roberts zich voor de hoofdrol had geëngageerd. Een project dat echter nooit materialiseerde. Ruim twintig jaar later viel alles toch in de plooien met een budget van 12 miljoen dollar: grote belofte Mia Wasikowska kreeg de hoofdrol, en de regie ging naar John Curran, vooral bekend van de W. Somerset Maughan-verfilming ‘The Painted Veil’ met Naomi Watts en Edward Norton. 

Mooi is dat Curran en scenariste Marion Nelson de tanden niet stukbijten op de beweegredenen van Davidson. Hints genoeg waarom ze aan de tocht begon, maar ze worden eerder terloops aangehaald dan als evangelie verkondigd. Misschien had Davidson het wel in de genen (haar vader had een fascinatie voor de Sahara), of misschien voelde ze zich niet thuis in een holle, materialistische maatschappij en wou ze haar innerlijke zelf ontdekken. Er zal voor alles wel wat te zeggen vallen. De focus ligt vooral op de tocht zelf, en die wordt door Curran fraai in beeld gebracht. Al kregen we toch het gevoel dat een echt epische regisseur er vast nog meer had uitgehaald.

‘Tracks’ laat zich tot op zekere hoogte bekijken als een zus of nicht van Sean Penns ‘Into The Wild’ waarin de eenmaking van Christopher McCandless met de ongerepte natuur centraal stond. Helemaal gelijk zijn ze niet: de focus op McCandless ging in de eerste plaats voor de joie de vivre en eindigde tragisch, bij Davidson primeert meer het spirituele, abstracte en mediterende. Dat alle facetten overeind blijven is voor een groot deel ook te danken aan de geïnspireerde vertolking van Wasikowska. Uitkijken is het eveneens naar Adam Driver. Dusver nog grotendeels een nobele onbekende (in bijrollen te zien in onder andere ‘Inside Llewyn Davis’, ‘Lincoln’, ‘Frances Ha’ en de tv-reeks ‘Girls’), al zal daar na zijn verschijning in J.J. Abrams’ ‘Star Wars Episode VII’ ongetwijfeld verandering in komen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray