Zoeken

Reasonable Doubt

  • Cinevision.be/nl quoteert Reasonable Doubt met een 1/5
  • Regisseur: Peter Howitt
  • Cast: Dominic Cooper, Samuel L. Jackson, Erin Karpluk
  • Genre: Thriller
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-09-2014
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Reasonable Doubt"
Op papier ziet het script van Peter A. Dowling er verre van slecht uit. Dowling – die met het scenario voor ‘Flightplan’ al eens een goed geolied thrillermechanisme in gang zette en met ‘Stag Night’ eigenhandig een stadshorrorfilm regisseerde – weet immers wel wat aan te vangen met geijkte rechtbankverhaalingrediënten. Typisch zo’n plot die je een John Grisham of collega-begenadigd rechtbank-/thrillerschrijver wel tot een aardige page turner ziet omtoveren. Tot daar het goede nieuws, op het scherm komt Dowlings plot immers zelden tot leven. En geen reanimatiepoging ter wereld die daar verandering kan in brengen. 

Advocaat annex district attorney in wording Mitch Brockdon (Dominic Cooper) lijkt alles te hebben om te slagen in het leven en zijn carrière. Pas vader geworden, een reputatie als advocaat die niet kan verliezen, een rijk gevuld sociaal leven … you name it, he got it. Tot hij op een avond dat geluk in de waagschaal gooit. Terwijl hij dronken achter het stuur zit, rijdt hij per ongeluk een man aan. Ook al kon hij die man zelfs in nuchtere toestand niet ontwijken, als de crash in de openbaarheid komt kan zijn carrière een fikse knauw krijgen. Waarop hij besluit om anoniem vanuit een telefooncel de hulpdiensten te verwittigen om zich daarna zo snel mogelijk van de plaats van het ongeval te verwijderen. 

Een paar dagen later leert Mitch dat er een verdachte is gearresteerd in de zaak. De zwarte klusjesman Clinton Davis (Samuel L. Jackson) werd tegengehouden met het lichaam van de overreden man in zijn pick-up. Davis beweert dat hij de man naar het ziekenhuis wou brengen, de politie gelooft echter dat hij de man doodsloeg met het materiaal dat in zijn pick-up lag. Aan Mitch de taak om de zaak tegen Davis hard te krijgen zodat hij achter slot en grendel verdwijnt. Wat Mitch natuurlijk met een knoert van een gewetensprobleem opzadelt: moet hij proberen om Davis vrij te krijgen of speelt hij horen, zien en zwijgen om zijn eigen carrière niet in het gedrang te brengen? 

Tot hier de insteek van ‘Reasonable Doubt’: halverwege herschikt Dowling de kaarten op zo’n manier dat de jager plots de prooi wordt en omgekeerd. Nogmaals, allemaal reuze geschikt voor anderhalf uur gezonde thrillerspanning, maar de hele opzet stuikt in elkaar als een geaborteerde pacemaker. Nergens en nooit klikt alles netjes in elkaar, en de personages en de plotpunten blijven vlakke karikaturen en clichés.

Niemand krijgt er enig animo in: Dominic Cooper niet, en Samuel L. Jackson (in zijn zoveelste geldgraaiende rol) niet. Regisseur Peter Howitt – die hier regisseert onder het pseudoniem Peter P. Croudins – al evenmin. Howitt – die we kennen van ‘Sliding Doors’ en ‘Johnny English’ – zag de bui precies al hangen. ‘Reasonable Doubt’ is zo’n film waarbij het moeilijk precies vast te stellen is waar het is misgelopen: teveel bemoeizuchtige producenten, een weinig gesuperviseerde montage, een desinteresse nadat de contracten waren getekend of een saus die gewoon niet p(l)akt? Feit is dat deze makke thriller nooit tempo maakt en eindigt zoals hij begon: als flauwe kopie van veel betere rechtbankthrillers. Enkel aan te raden wie zin heeft in een ‘John Grisham of Harlan Coben voor dummies’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray