Zoeken

Weeds, seizoen 8

  • Cinevision.be/nl quoteert Weeds, seizoen 8 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Michael Trimm
  • Cast: Mary-Louise Parker, Justin Kirk, Hunter Parrish, Jason Gould
  • Genre: Komedie
  • Duur: 350 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-10-2014
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Weeds, seizoen 8"
Net als ‘Dexter’ is ‘Weeds’ een serie van het kabelnetwerk Showtime die er na acht seizoenen de stekker uittrekt. Ook hier komt het einde op het eerste zicht niets te vroeg, daar de latere seizoenen niet de verrassingen boden die de eerste wel hadden. Nu de zwanenzang een feit is, zien we ons echter genoodzaakt om die stelling iets bij te spijkeren: deze finale worp baadt immers terug in de vibes van de eerste drie en toont aan dat er nog wel degelijk leven zat in de wietsitcom. Tegelijkertijd is het mooi te kunnen afsluiten in schoonheid: de serie blijven rekken zou misschien toch wat van het goede teveel zijn geweest. 

Het lijkt wel alsof bedenkster Kenji Kohan zelf heimwee had naar de hoogdagen van ‘Weeds’. Nadat ze een paar seizoenen had ge-experimenteerd met verschillende vormen van begincredits, keert ze hier terug naar de ‘Little Boxes’-intro: de klassieker van Malvina Reynolds uit 1962 – later nog een hit voor Pete Seeger – die opnieuw door een keur van gastartiesten wordt gebracht. Passeren onder meer de revue: Steve Martin, Ben Folds en Aimee Mann. Wat vooral deugd doet is dat de reeks zich opnieuw focust op de kleinschaligheid van de eerste jaargangen. En die terugkeer is meer dan welgekomen nadat ‘Weeds’ zich meermaals vergaloppeerde met verhaallijnen bij Mexicaanse drugskartels en in de geschifte onderbuik van New York. Een schaalverkleining die van dit laatste seizoen zowaar terug een van de betere maakt.

Bij de aftrap moeten uiteraard eerst nog losse eindjes worden vastgeknoopt. In de eerste episodes zijn de naweeën van de cliffhanger – een aanslag op Nancy Botwin (Mary-Louise Parker) – nog duidelijk zichtbaar. Nancy overleeft het schot in haar hoofd, de dader wordt gevat en al gauw is het business as usual. Met Shane (Alexander Gould, die als jonge snaak de stem deed van Nemo in ‘Finding Nemo’) die afstudeert aan de politieacademie, Andy (Justin Kirk) die Nancy aan de kant schuift voor haar zus Jill (Jennifer Jason Leigh) en Doug (Kevin Nealon) die zonder scrupules zijn egocentrische ik nog meer in de verf zet. Silas is dan weer meer dan ooit van plan om een carrière als drugsbaron uit te bouwen, en probeert het achtereenvolgens als zelfstandige en als teler voor de farmaceutische pillen- en poederindustrie vooraleer even te flirten met de illegale activiteit van wietsigaretten. Vooraleer hij uiteindelijk samen met Nancy terugkeert naar waar het allemaal begon: Agrestic – dat inmiddels herdoopt is tot Regrestic. 

Naast deze overdaad aan plotlijnen – die elkaar zelden voor de voeten lopen –  is er alweer ruimte voor ettelijke zijsprongen waarin Kohan en haar team van kernschrijvers zich nog eens goed laten gaan. Heilige huisjes die al waren ingetrapt, verdwijnen nog wat dieper onder de hakken en de weinige die nog overeind stonden krijgen eveneens een veeg uit de pan. Dougs plan om geld te slaan uit daklozen bijvoorbeeld is tegelijkertijd grof en hilarisch: een balans die ‘Weeds’ voor het grootste deel perfect wist te treffen. Mooi is dat alles netjes wordt afgerond met een episode van een uur die – dankzij een sprong in de tijd – voor een geïnspireerd en verrassend bitterzoet slotakkoord zorgt. Of hoe bij ‘Weeds’ alleszins het venijn niet in de staart zat: de fans van het eerste uur krijgen genoeg knipogen naar de gouden Celia Rhodes-jaren om met een voldaan gevoel afscheid te kunnen nemen van de waanzichtig geschifte Botwins.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray