Zoeken

Doom

  • Cinevision.be/nl quoteert Doom met een 1/5
  • Regisseur: Andrzej Bartkowiak
  • Cast: Karl Urban, The Rock, Rosamund Pike
  • Genre: Actie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum: 16-11-2005
  • DVD: 30-03-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Doom"

Naast de hedendaagse trend om comic books te vertalen naar het grote scherm, zijn ook verfilmingen van populaire computerspelletjes een nieuwe rage aan het worden. In navolging van het eindeloos superieure, claustrofobische ‘Resident Evil’ waagt Tinseltown zich dit keer aan ‘Doom’.

Het commandoteam RRTS (Rapid Respons Tactical Squad), onder aanvoering van Sarge (The Rock), krijgt de opdracht om in het wetenschapscentrum Olduvai op de planeet Mars op onderzoek te gaan naar de oorzaak van enkele plotse moorden. Wat in eerste instantie een routineklus lijkt, ontaardt in een ware nachtmerrie en een strijd op leven en dood tegen een onbekende vijand.

Aan het roer van deze misselijkmakend slechte actiefilm staat Andrzej Bartkowiak, die in het verleden verantwoordelijk was voor de kung fu bullshit ‘Romeo Must Die’ en ‘Cradle 2 The Grave’. Blijkbaar legt de Poolse spektakelcineast de lat nog steeds niet erg hoog, want ‘Doom’ pakt uit met een torenhoog aantal clichés, slechte dialogen (of wat dacht u van ’Semper Fi, motherfucker!’ of ’I’m not supposed to die!’?) en bovenal - en dat vinden we nog het ergste - walgelijk in beeld gezette actiescènes. Het duurt overigens erg lang vooraleer we een glimp zien van de monsters; en wanneer we ze dan uiteindelijk toch te zien krijgen, hadden we liever gehad dat Bartkowiak toch all the way voor de suggestie gekozen had. Nog nooit zagen we zo’n goedkoop gecreëerde schepsels als in dit hopeloos voor de MTV-generatie ontstaan horrorfilmpje.

The Rock draagt niet meteen het predikaat van groot acteur en ook zijn vertolking in ‘Doom’ voegt ongekende dieptepunten toe aan ’s mans carrière. Hetzelfde geldt voor ‘Lord Of The Rings’-acteur Karl Urban en vrouwelijke sidekick Rosamund Pike. Het meest ophefmakende aan deze ‘Doom’-verfilming is de finale, waarin alles in first person in beeld gezet wordt. Misschien dat fans van de game hier nog enige kicks uit kunnen puren, maar wij werden er eerder draaierig van. Zij die na deze recensie toch nog vol enthousiasme naar ‘Doom’ zouden trekken: vergeet uw joystick niet!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray