Zoeken

Hell On Wheels, seizoen 3 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Hell On Wheels, seizoen 3 (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: David Von Ancken, Adam Davidson, e.a.
  • Cast: Anson Mount, Colm Meaney, Common, Christopher Heyerdahl
  • Genre: Western
  • Duur: 410 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-10-2014
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Hell On Wheels, seizoen 3 (Blu-ray)"
AMC – het netwerk met ‘Breaking Bad’, ‘Mad Men’ en ‘The Walking Dead’ in de vitrinekast – blijft geloven in de spankracht van Cullen Bohannon. Inmiddels is het vierde seizoen van de westernreeks ‘Hell On Wheels’ daar te zien, en hier in de Benelux galoppeert het derde de huiskamers binnen. Wie fan is mag zich dus met poncho en six shooter achter de borrelnootjes en vingerhoedjes whiskey scharen voor tien afleveringen cowboyvermaak van het zuiverste en historisch verantwoorde water.

Aandachtige bezoekers van Cinevision merken vast dat dit derde seizoen het met een ster minder moet doen in vergelijking met de vorige twee. Een teken dat de serie zijn beste kruit heeft verschoten of gewoon een tussentijdse uitschuiver? De tijd zal het uitwijzen: de mindere waardering komt er in de eerste plaats omdat ‘Hell On Wheels’ dit seizoen nogal de neiging vertoont om ter plaatse te trappelen. Dat maakt deze nieuwe worp kwalitatief en productioneel niet zozeer onmiddellijk minder dan de vorige twintig afleveringen, maar het wordt wel tijd dat de vlam eens definitief in de pan slaat. En dat gebeurt hier eigenlijk toch wat te weinig.

‘Hell On Wheels’ is intussen in het jaar 1867 aanbeland, en de constructie van de Central Pacific spoorweg die het oosten en westen van Amerika met elkaar moet verbinden is nog steeds in volle gang. De focus ligt in dit derde seizoen trouwens meer dan ooit op de constructie daarvan, zozeer zelfs dat Bohannons wraakqueeste na de dood van zijn gezin naar het tweede plan is verschoven. Bohannon (Anson Mount) concentreert zich nu vooral op het verwerven van de controle van de spoorweg, en botst daarmee eens te meer met de malafide Doc Durant (Colm Meaney) die zich nog steeds concentreert op zijn eigen gewin. Ook natuurelementen en andere snoodaards proberen de bouw van de spoorlijn te dwarsbomen. Problemen genoeg dus voor Bohannon die dit seizoen als ‘outlaw in control’ optreedt. 

De makers – waaronder de nieuwe showrunner John Wirth, een televisieveteraan die midden jaren tachtig een paar scenario’s afleverde voor de Pierce Brosnan-reeks ‘Remington Steele’ - streefden zichtbaar geschiedkundige accuraatheid na: de aandacht voor de details over de spoorweg, de leefomstandigheden en het politieke klimaat anno 1867 zijn alomtegenwoordig. Boeiend en interessant daar niet van, ergens voel je echter dat het ‘Hell On Wheels’ aan echte spankracht ontbeert. Is het niet in de centrale verhaallijn, dan toch zeker in de nevenplots waarin personages komen en gaan.

Toegegeven, we zijn wat verwend op televisioneel gebied. Het lijkt alsof er elke maand minstens een serie bijkomt die het volgen meer dan waard is, en ‘Hell On Wheels’ heeft het moeilijk om het niveau van de echte kleppers te volgen. Zelfs in vergelijking met het veel te vroeg ter ziele gegane ‘Deadwood’ heeft dit spoorwegepos het moeilijk. Misschien omdat het steeds duidelijker wordt dat ‘Hell On Wheels’ een strikte eigenheid ontbeert: Meaneys Durant blijft een doorslagje van Ian McShanes Swearengen, en zo zijn er nog wel een paar ‘net niet’-vergelijkingen. Indien ‘Hell On Wheels’ echt een vuist wil maken tegenover de vele concurrenten, is een tandje bijsteken zeker aangeraden. Na drie seizoenen staat de serie een beetje op een kantelpunt: nog steeds meer dan genietbaar, maar de urgentie en drive die de eerste twee seizoenen kenmerkten, doen in dit derde seizoen een stapje achteruit. Gelukkig dat The Swede – nog steeds het meest geschifte personage uit de reeks – nog niets van zijn pluimen heeft moeten prijsgeven. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray