En zo valt onverbiddelijk het doek voor patholoog-anatoom/seriemoordenaar Dexter Morgan (Michael C. Hall). Voor sommigen net op tijd, voor andere veel te laat. Feit is dat het alvast niet te vroeg komt. ‘Dexter’ had elk seizoen wel goodies in de aanbieding, toch was en is dit een serie die gaandeweg steeds meer van zijn pluimen verloor. De plots werden steeds bochtiger, de personages kregen plotlijnen die uit een soap leken ontsnapt en het hoogtepunt van de reeks – seizoen vier, met dank aan John Lithgow – werd naderhand nooit meer geëvenaard. Tijd dus om ‘Dexter’ naar het televisiearchief te sturen. En dat gebeurt met een laatste worp van twaalf afleveringen die zowel het beste als slechtste van de reeks verenigt.
Seizoen acht begint zes maanden na de cliffhanger van seizoen zeven. Spoileralert: daarin schoot Debra (Jennifer Carpenter) LaGuerta neer net nadat die Dexter had ontmaskerd als seriemoordenaar. Een daad die Debra nogal ontwrichtte, en haar sowieso al hobbelige relatie met Dexter geen goed deed. Inmiddels zette ze een punt achter haar carrière bij Miami Metro Police en ging ze aan de slag als assistent-detective bij de slijmerige Elway (Sean Patrick Flanery, die zich in een ver verleden ooit ‘Young Indiana Jones’ mocht noemen).
Zijn zus terug op het reine krijgen, is niet de enige taak die Dexter wacht. Al in de eerste aflevering duikt seriemoordenaar ‘The Brain Surgeon’ op: zo genoemd omdat hij na de moord steevast een stuk van de hersenen van het slachtoffer verwijderd. Om de dader snel te klissen, engageert korpsoverste Matthews (de immer betrouwbare Geoff Pierson) psychologe Ellen Vogel (Charlotte Rampling in een sterk staaltje verrassende casting), gespecialiseerd in de gedachtenwereld van psychopaten. Dexter ontdekt dat Vogel helemaal geen onbekende is: ze was goed bevriend met zijn vader en bedacht zelfs samen met hem de code waaraan Dexter zich houdt als hij zijn moorden pleegt. Met andere woorden, Vogel stond mee aan de wieg van Dexters carrière als wrekende seriemoordenaar. Een ontdekking die hem aanvankelijk uit het lood slaat, maar gaandeweg ontstaat een band tussen ‘moeder en zoon’. Dexter ontdekt dat ‘the brain surgeon’ hoogstwaarschijnlijk een ex-patiënt van haar moet zijn, die zijn moorden deels voor de kick, deels uit vergelding pleegt.
Ook op het voorplan tijdens de finalereeks: de terugkeer van Hannah McKay (Ivonne Strahovski). Hannah komt – onder een andere naam – vrij uit de gevangenis, en wil zich in eerste instantie wreken op Dexter en Debra die haar arrestatie bewerkstelligden. Blijkt echter dat ze nog steeds gevoelens koestert voor Dexter, en dat die gevoelens wederzijds zijn. Dexter begint te denken dat het geluk hem wel eens zou kunnen toelachen als hij aan een nieuwe start met Hannah denkt. Al moeten daarvoor nog wat obstakels uit de weg worden geruimd: de steeds driester wordende brain surgeon bijvoorbeeld, en de US Federal Marshalls die Hannah kost wat kost terug achter de tralies willen.
Hier en daar lijkt ‘Dexter 8’ onder zijn eigen gewicht te zullen bezwijken. Halverwege het seizoen zijn er een paar van de pot gerukte cliffhangers die beter achterwege waren gelaten. Ook Charlotte Rampling is achteraf gezien een van de minpunten van dit seizoen. En zoals steeds zijn de nevenintriges (Masuka die een dochter blijkt te hebben en Quinn die moet kiezen tussen Debra en Jamie) voor het merendeel te verwaarlozen. Als puntje bij paaltje komt weet ‘Dexter’ gelukkig toch opnieuw te intrigeren: zeker in het laatste kwart van het seizoen. Wanneer de identiteit van de brain surgeon bekend raakt, neemt de spanning gestaag toe en Dexters vlucht met zijn zoontje en Hannah neemt zowaar Brian De Palmaeske vormen aan. Het slotakkoord is dan weer geen spek voor ieders bek: heel wat fans van het eerste uur en recensenten vonden het flauw en teleurstellend, anderen vinden het dan weer passend, sereen en mooi. Een slot waar – net als dat van ‘The Sopranos’ destijds – lang kan over nagepraat worden: in die optiek is het alvast geslaagd. Hoe dan ook: rust in vrede, Dexter Morgan.
Simon Couwens
Niets uit deze publicatie mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke (per e-mail of brief) toestemming van de verantwoordelijke uitgever.