Zoeken

Sabotage

  • Cinevision.be/nl quoteert Sabotage met een 2/5
  • Regisseur: David Ayer
  • Cast: Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington, Olivia Williams
  • Genre: Actie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-10-2014
  • Distributeur DVD: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Sabotage"
Stan Ridgway zong: ‘(Oh oh oh oh) Camouflage, things are never quite the way they seem’. Vervang ‘camouflage’ door ‘sabotage’ in deze liedjestekst, en je krijgt nog steeds een vlag die de lading dekt. Zeker in het sabotagespelletje dat door David Ayer wordt gespeeld: dit is immers geen rechttoe-rechtaanthriller waarin een sabotagemissie centraal staat, maar een whodunit waarin de sabotageactie slechts een welbepaald deel van de plot uitmaakt. Niet alles zomaar geloven wat je ziet dus, al hoef je geen Hercule Poirot of Miss Marple-hersencellen te hebben om de uitkomst van het mysterie vroeg genoeg in de smiezen te hebben.

Een Special Ops-divisie van de DEA (de Amerikaanse justitiële dienst die jacht maakt op drugs) overvalt een opslagplaats van een Zuid-Amerikaans kartel. Het team onder leiding van Breacher (Arnold Schwarzenegger) besluit om tien miljoen dollar drugsgeld voor zichzelf te houden en de rest van het geld te vernietigen. Wanneer het team arriveert op de plaats waar ze het geld zouden moeten vinden, blijkt er van de buit echter geen spoor. Iemand heeft de missie verraden, en is er zelf met het geld vandoor. De vraag is wie.

Breacher en zijn team worden alvast geschorst na hun stunt. Hun overste vermoedde al een tijdje dat ze een scheve schaats reden, en tijdens de duur van het onderzoek mogen ze geen DEA-missies meer uitvoeren. Tot er plots doden beginnen te vallen in Breachers team. Een voor een worden zijn mannen op gruwelijke wijze vermoord, en het is duidelijk dat de moorden te maken hebben met de overval en het gestolen geld. Breacher besluit samen te werken met politie-inspecteur Brentwood (Olivia Williams) om uit te vissen wie het op hem en zijn manschappen heeft gemunt. En dat terwijl de moorden steeds driester worden. 

‘Sabotage’ is een van de vele vehikels die moeten bewijzen dat er vandaag de dag nog leven zit in de testosteronbicepsen uit de jaren tachtig en negentig. Iets wat iedereen graag wou geloven na het succes van de all-star ‘The Expendables’, maar ook in die franchise is het vet inmiddels van de knoken. Pogingen van Stallone om in zijn eentje (‘Bullet To The Head’) of met de hulp van een andere ster (met Robert De Niro in ‘Grudge Match’) te scoren, bleken een slag in het water. Schwarzenegger vergaat het niet veel beter. Zowel deze ‘Sabotage’ als ‘The Last Stand’ brachten weinig geld in het laatje, en enkel ‘Escape Plan’ waarin zowel Stallone als Schwarzenegger te zien waren deed het enigszins behoorlijk. Geen wonder dus dat beide heren inmiddels terug zijn gekeerd naar vertrouwde geluiden: Schwarzenegger is volgend jaar te zien in ‘Terminator: Genisys’ en Stallone duikt op in ‘Rambo: Last Blood’. 

Nochtans kon ‘Sabotage’ wel degelijk een genreaanrader zijn geweest. Schwarzenegger in een detectivethriller, het is immers weer eens wat anders. Althans op papier. Op het scherm kiest David Ayer (die dit jaar eveneens de oorlogstankfilm ‘Fury’ regisseerde) voor de gemakkelijkste, gemene deler. Schwarzenegger is eens te meer een grommende (para)militair, en het detectiveluik is duidelijk ondergeschikt aan de grootschalige en vooral gewelddadige actie. Ayer kickt er nogal opvallend op om alle moorden en schietpartijen zo bloederig mogelijk in beeld te brengen. Alsof hij Sam Peckinpahs ‘The Wild Bunch’ terug naar het kleinekleutertjeshof wou sturen. Dat is zijn goed recht, maar het resultaat hapert, hort en stoot. Bovendien wil het scenario niet mee: de hele opzet kan slechts matig boeien, en de ‘twist’ op het einde zet zowat alle eventuele logica die er was op zijn kop. Wat van ‘Sabotage’ enkel een film maakt voor iedereen die een pact met zichzelf – of de duivel – sloot om alles van Stallone en Schwarzenegger te blijven omarmen al dan niet for old time’s sake. Los daarvan zou Ayer met deze ‘Sabotage’ twintig of dertig jaar geleden waarschijnlijk ook maar weinig potten gebroken hebben.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray