Zoeken

Knights Of Badassdom

  • Cinevision.be/nl quoteert Knights Of Badassdom met een 3/5
  • Regisseur: Joe Lynch
  • Cast: Ryan Kwanten, Steve Zahn, Peter Dinklage
  • Genre: Komedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-11-2014
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Knights Of Badassdom"
Niet alle films slagen erin om al in de titel de teneur van het gehele pakket prijs te geven. ‘Knights Of Badassdom’ doet dat wel. Wat we puur op basis van de titel al wisten vooraleer het schijfje aan zijn draaironde in de thuisbioscoopinstallatie begon: dat dit een film is die zichzelf niet serieus neemt, dat de focus ligt op het jongere volkje en dat zelfrelativering constant om het hoekje loert. Met de funfactor valt het trouwens netjes mee: gelukkig maar, daar dit een prent is die zich richt op Z-liefhebbers die meer baat hebben bij een leuke witz dan bij een strak beredeneerd cinematografisch hoogstandje van Kubrickaanse proporties.

‘Knights Of Badassdom’ is een parodie op de rollenspelencultus. Niet de rollenspelen die in huiskamers met dobbelstenen en opdrachtkaarten wordt bedreven, maar Live Action Role Playing (LARP) waarin de deelnemers daadwerkelijk verkleed gedurende een dag of meerdere dagen veldslagen naspelen in open lucht. Dat kan zowel gaan om historische veldslagen als om fictieve fantasy. Sommige verklede klazen doen dit voor de lol, voor de meeste is het echter bittere ernst. 

De LARP waarvan sprake in ‘Knights Of Badassdom’, heeft een hoog ‘Lord Of The Rings’-gehalte. Elfen, stoere mannen met en zonder baarden, bevallig deernes, tovenaars … ze maken allemaal hun opwachting in fracties die met namen als ‘Gnomeland Security’ en ‘The Norse Whisperers’ cateren aan de liefhebbers van fijne woordspelingen. Eric (Steve Zahn) is een live action role player buiten categorie. Zijn huis is ingericht als een middeleeuws kasteel en er gaat bijna geen moment voorbij waarop hij zich niet in de zevende fantasyhemel waant. Zo kocht hij – op het internet uiteraard - om zijn magische kwaliteiten zo echt mogelijk te laten lijken een middeleeuws spreukenboek geschreven in een vreemde taal. Samen met collega-rollenspeler Hung (Peter Dinklage) besluit hij om hun vriend Joe (Ryan Kwanten) mee te nemen naar een LARP-tweedaagse. De net gedumpte Joe ziet dat niet zitten als remedie tegen een gebroken hart, een blik op de sensuele Gwen (Summer Glau) is echter voldoende om toch te kiezen voor een maliënkolderavontuur. Een avontuur dat menens wordt als blijkt dat Erics boek echt magische krachten heeft en een demon oproept die de rollenspelgeeks een voor een aan mootjes begint te rijten en te bijten. 

En die mootjes zijn vrij goor. Niet schrikwekkend of weerzinwekkend goor, eerder ‘het is om te lachen en overduidelijk digitaal gedaan’-goor. Die lachfactor wordt naar het einde toe helemaal duidelijk door de demon een gedaante mee te geven van een kazig monster dat ontsnapt lijkt uit een B-film uit de jaren tachtig. En dat levert – tenminste voor wie niet in een al te kritische bui is – best aardig vertier op. Naar verluidt kon het aardiger: de opnames van deze film vonden plaats in 2010, maar het project vond niet meteen een distributeur. De versie die in 2013 werd vrijgegeven was volledig opnieuw gemonteerd na bemoeienissen van verschillende partijen, en daar was regisseur Joe Lynch allesbehalve mee in zijn nopjes. Hij distantieerde zich zelfs publiekelijk van het eindresultaat. Dat hij aanvankelijk wel was opgezet met zijn film blijkt uit het in de extra’s opgenomen Comic-Con panel waarin hij samen met zijn cast een entertainende boom over het project opzet.

Opvallend is dat heel wat van de castleden die we hier aan het werk zien vooral bekend zijn van televisiewerk. Ryan Kwanten van ‘True Blood’, Peter Dinklage van ‘Game Of Thrones’, Summer Glau onder andere van ‘Firefly’, ‘The Sarah Connor Chronicles’ én ‘Arrow’, Danny Pudi van ‘Community’, Jimmy Simpson onder meer van ‘House Of Cards’, ‘The Newsroom’ en ‘CSI’ en Michael Gladis van ‘Mad Men’. Dat ze zich allemaal hebben geamuseerd met deze brok puberale nonsens – al dan niet om even af te kicken van het televisiewerk - is duidelijk. In die optiek is het jammer dat ‘Knights Of Badassdom’ niet volledig weet te scoren: vooral naar het einde toe gaat de rek er serieus uit. In welke mate dat te maken heeft met de postproductionele bemoeienissen zullen we nooit weten. Wat rest is in elk geval – zij het op de valreep – alsnog goed voor anderhalfuur onbekommerd plezier, zeker voor de fans van LARP, horror, doom metal en soundbytes als ‘you just summoned a succubus from hell’.      

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray