Zoeken

The Wind Rises

  • Cinevision.be/nl quoteert The Wind Rises met een 4/5
  • Regisseur: Hayao Miyazaki
  • Cast: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima
  • Genre: Animatie
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-11-2014
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Wind Rises"
Afscheid nemen in schoonheid, het is een kans die Hayao Miyazaki met beide handen heeft gegrepen. De Japanse animatiemaestro liet vorig jaar weten er op zijn drieënzeventigste de brui aan te geven, en schonk zijn fans een afscheidsgeschenk om duimen en vingers bij af te likken. Volgens velen is Miyazaki’s testament zelfs één van de mooiste films die hij ooit heeft gemaakt. En dat wil wat zeggen voor een man met gelauwerde titels als ‘My Neighbour Totoro’, ‘Princess Mononoke’, ‘Spirited Away’, ‘Howl’s Moving Castle’ en ‘Ponyo’ op zijn conto. 

Miyazaki koos ditmaal niet voor een fantasy- of sprookjesprent. De droom staat weliswaar centraal in ‘The Wind Rises’, maar in de eerste plaats is dit een historisch drama. Niet meteen voer voor een animatiefilm denk je misschien, in Japan is dat echter de normaalste zaak van de wereld. En de Japanners lustten trouwens pap van Miyazaki’s zwanenzang: deze film was vorig jaar de grootste bioscoophit in Japan en harkte er zo’n honderdnegentien miljoen dollar bij elkaar. Buiten Japan mogen Miyazaki’s film en andere studio Ghibli-exportproducten dan zich misschien wel tot een niche richten, in eigen land was/is Miyazaki koning, keizer en admiraal tegelijk.

‘The Wind Rises’ vertelt het verhaal van vliegtuigbouwer Jiro Horikoshi. Niet de eerste keer dat Miyazaki zich op deze materie werpt, daar hij de biografie van Horikoshi in 2009 reeds gebruikte als uitgangspunt van een mangastrip. Horikoshi werd geboren in 1903 en stierf in 1982. Hij ontwierp onder meer de Mitsubishi A5M en de Mitsibushi A6M Zero, twee vliegtuigen die door het Japanse leger werden gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog. Starten doet Miyazaki in het jaar 1916, en hij introduceert Horikoshi als bijziende dertienjarige knaap die ervan droomt om piloot te worden. In een droom heeft hij een ontmoeting met de Italiaanse vliegtuigarchitect Caproni, die hem vertelt dat een met een vliegtuig vliegen niets voorstelt in vergelijking met het ontwerpen ervan. Waarop Horikoshi zijn ware roeping gevonden heeft: op zijn twintigste reist hij naar Tokyo om er aan de universiteit de opleiding vliegtuigingenieur te volgen. Eens die opleiding achter de rug, wacht hem een succesvolle carrière bij Mitsubishi. De gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog vormen een van de rode draden in de narratie. Net als Horikoshi’s verdoemde romance met de aan tuberculose lijdende Nahoko. Al is die laatste scenarionaad fictief, daar hij in het echt nooit een dodelijk zieke echtgenote heeft gehad.

‘The Wind Rises’ vertoont hier en daar de neiging om wat te slepen tijdens de twee uur durende speelduur, en het aantal droomscènes met Caproni als gids is wat aan de hoge kant. Meteen de enige twee minpunten in wat grotendeels een ongemeen knappe film is. De animatie is om te zoenen: de rijke kleurenpaletten spatten van het scherm en het oog voor detail is vaak ongeëvenaard. Getuige de sekwentie waarin Miyazaki de aardbeving van Kanto evoceert. Treffend is eveneens de symbiose tussen Miyazaki en Horikoshi. Toen Horikoshi zag dat zijn vliegtuigen als oorlogstuig werden ingezet, zei hij dat jammer te vinden, daar hij er enkel van gedroomd had om iets moois te maken. En iets moois maken deed ook Miyazaki meermaals. Met als orgelpunt dus deze ‘The Wind Rises’, een prent die oogverblindend genoeg is om de muren van zowel het animatienirvana als het -walhalla te mogen bekleden. Laat schallen, die applausmeter.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray