Zoeken

Peaky Blinders, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Peaky Blinders, seizoen 1 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Otto Bathurst & Tom Harper
  • Cast: Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory
  • Genre: Drama
  • Duur: 360 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-11-2014
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Peaky Blinders, seizoen 1 (Blu-ray)"
Historische fictie is momenteel aardig populair in het dichtbevolkte landschap van televisiereeksen. Het mengen van ware feiten met fictieve gebeurtenissen zorgt in veel gevallen voor een interessante symbiose tussen entertainment en geschiedkundige trivia. Opvallend is dat er daarbij soms in dezelfde vijver wordt gevist, of toch minstens in gelijkaardige. De BBC-reeks ‘Peaky Blinders’ bijvoorbeeld laat zich gemakkelijk bekijken als het Britse neefje van de HBO-hit ‘Boardwalk Empire’. Bedenker Steven Knight (‘Eastern Promises’, ‘Locke’, ‘The Hundred-Foot Journey’) beweert wel dat hij dat drama over de Amerikaanse drooglegging niet heeft gezien en dat ‘Peaky Blinders’ daar niet rechtstreeks door beïnvloed kan zijn, toch zijn er frappante gelijkenissen. 

Knights geesteskind speelt zich af in Birmingham, en begint in 1919. De ‘peaky blinders’ was de bijnaam van lokale straatboeven die uitgroeiden tot een gevreesde misdaadbende. Hun bijnaam kregen ze door de scheermesjes die waren bevestigd in de vouwen van hun petjes en die uiteraard een geducht en dodelijk wapen vormden. Ze waren reeds eind negentiende eeuw actief, Knight houdt hun erfenis in ere door hun verhaal na de eerste wereldoorlog te situeren/verder te zetten. Een oorlog die zijn sporen naliet: gedesillusioneerde jongemannen die de meest gruwelijke dingen meemaakten aan het front hebben het moeilijk om nadien terug in de maatschappij te kunnen aarden. Ook Tommy Shelby (Cillian Murphy) maakte het bloedvergieten van op de eerste rij mee. Hij was als lid van de ‘peaky blinders’ zo al geen doetje, na zijn tijd aan het front lijkt hij helemaal geen concessies meer te willen doen. Overvallen en schunnige bookmakersactiviteiten blijken niet meer te volstaan als broodwinning. Wanneer hij een grote partij wapens wil smokkelen, komt hij in het vizier van Chester Campbell (Sam Neill) terecht, een Ierse inspecteur die door Winston Churchill – toen nog een opkomende regeringsafgevaardigde - wordt ingelijfd om een eind te maken aan de hegemonie van de peaky blinders. En daar is niet iedereen van Shelby’s wapenbroeders blijf mee. 

Op het eerste zicht zijn er meer dan genoeg verschillen met ‘Boardwalk Empire’, het is echter moeilijk om naast de gelijkenissen te kijken. Zo heeft Cillian Murphy’s Tommy Shelby net als Michael Pitts James Darmody regelmatig nachtmerries waarin hij zijn helse tijd aan het front herbeleeft. Ook de troebele familiebanden – Shelby heeft een woelige relatie met zijn moeder (vertolkt door Helen McRory) – zorgen voor extra animo en conflicten. En vertonen raakvlakken met ‘Boardwalk Empire’, of Knight dat nu wil of niet.

Toch vindt ‘Peaky Blinders’ moeiteloos een eigen stem. Aanvankelijk is het een beetje zoeken – de eerste aflevering begint nogal abrupt en de personages worden pas gaandeweg deftig geïntroduceerd. Zoals dat wel meer het geval is bij televisieseries is het vooral de aanhouder die wint, daar maar weinig reeksen al van in de eerste aflevering de volledige set troeven op tafel leggen. Bij de BBC zijn ze alvast tevreden over het resultaat: een derde reeks is momenteel in de maak, en voor de inmiddels uitgezonden tweede werd de cast uitgebreid met klasbakken als Tom Hardy en Noah Taylor. Voorwaar een mooi onderonsje van steracteurs als je ze naast Cillian Murphy en Sam Neill ziet. Niet helemaal geslaagd is de keuze om de soundtrack een hedendaagse tongval mee te geven. Zelfs al past de klankkleur – hoofdzakelijk van Nick Cave en Jack White – netjes bij de sfeer, het doet toch wat afbreuk aan de authenticiteit van de tijdsgeest. Caves ‘Red Hand Right’ – een track van zijn cd ‘Let Love In’ uit 1994 – krijgt trouwens de eer om als titelsong te fungeren.

Kortom, dit is geen serie die het warme water opnieuw uitvindt en die het vooral moeilijk krijgt als je het resultaat vergelijkt met andere gangsterreeksen, al dan niet met historische insteek. Wie geen boodschap heeft aan die vergelijkingen, vindt ongetwijfeld genoeg moois en boeiends om er de zes afleveringen in sneltreintempo door te draaien. Een kijkliturgie die we trouwens iedereen – al is het maar voor het intense spel van Murphy – kunnen aanraden. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray