Zoeken

Into The Storm (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Into The Storm (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Steven Quale
  • Cast: Nathan Kress, Sarah Wayne Callies, Richard Armitage
  • Genre: Thriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-12-2014
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Into The Storm (Blu-ray)"
Wie in blockbustertermen aan superstormen denkt komt nogal snel bij Jan de Bonts ‘Twister’ uit. Deze uit 1996 stammende rampenprent scoorde een niet onaardige zeven op de Beaufortschaal en is na al die jaren eigenlijk nog steeds niet verouderd. Toch vonden ze in Hollywood de tijd rijp om een nieuwe tornadofilm te draaien. Hun goed recht natuurlijk, maar ‘Into The Storm’ heeft alvast te weinig blaaskracht in huis om ‘Twister’ te onttronen. Laat staan de jarendertigklassieker ‘The Hurricane’, een van de vroege films van John Ford. 

Met alle huidige digitale en andere foefjes waar Hollywood over beschikt, hoeft het trouwens niet te verwonderen dat er nog eens een superstorm het scherm teistert. Regisseur Steven Quale zet logischerwijs zwaar in op de effecten: een combinatie van CGI en uit de kluiten gewassen windmachines. Quale – die drie jaar terug de voorlopig laatste ‘Final Destination’-prent in goede banen leidde – hoef je trouwens weinig te leren over Hollywoodmagie. Hij is een voormalig medewerker van James Cameron en stond als second unit regisseur op de set van ‘Titanic’ en ‘Avatar’ nadat hij eerder meewerkte als special projects coördinator aan ‘The Abyss’, ‘Terminator 2’ en ‘True Lies’. En ja, daar zal hij het klappen van de zweep wel hebben geleerd. Al levert die expertise hier niet per se een geslaagde film op: wat ook moeilijk kan als je met een scenario van het zevendeknoopsgat zit opgescheept. 

‘Into The Storm’ begint als ‘found footage film’, en evolueert gaandeweg naar een ‘gewoon’ actiethrillerdrama. De doortocht van een superorkaan ergens in een ruraal stukje Oklahoma wordt vanuit verschillende hoeken benaderd. Een documentairemaker (Matt Walsh) en een meteorologe (Sarah Wayne Callies) volgen de tornado in de hoop beelden te kunnen schieten in het midden van de storm. Donnie (Max Deacon) en Trey (Nathan Kress) zijn dan weer twee broers die voor een schoolproject opnames maken voor een tijdscapsuledocumentaire zodat de geïnterviewden vijfentwintig jaar later kunnen terugkijken op hun eigen verleden. Hun vader Gary (Richard Armitage) is onderdirecteur bij een middelbare school die in het midden van het verwoestende pad van de tornado komt te liggen. Uiteraard raakt hij gescheiden van zijn kroost en moet hij hen daarna zien terug te vinden. Weerkundige Allison (Sarah Wayne Callies) vreest dan weer dat ze haar dochtertje nooit meer gaat terugzien na haar ontmoeting met de wel heel lelijk tekeergaande EF6-storm. 

Rudimentairder kan een verhaalkapstok bijna niet zijn. Het scenario van ‘Twister’ paste destijds eveneens op drie bierviltjes, maar Jan de Bont kon toen rekenen op een sterke cast. En dat scheelde een serieuze slok op de borrel. Quale heeft het lastiger: zijn acteurs zijn bijlange na niet zo sterk om hun karakters staying power mee te geven. Vooral Armitage – nochtans goed gecast in Peter Jacksons ‘The Hobbit’-trilogie als Thorin Oakenshield – bakt er weinig van als een van de meest stijve dodo’s die we ooit in een blockbuster mochten aanschouwen. Weliswaar mooi gevonden om een windbuil centraal te stellen in een tornadofilm, maar toch … Ook de rest van de personages zijn nauwelijks boven het karikaturale uitgetekend. Wat het moeilijk maakt om bij de pinken te blijven tijdens de momenten dat het windstil is op het scherm. 

Gelukkig krijgt Quale er de vaart wel in wanneer het moet: tijdens de verwoestende effectenscènes dus. Zeker tijdens de climax wordt het geduld van de rampenfilmliefhebber beloond, met als meest spectaculaire shot ongetwijfeld dat waarin een vliegveld met de grond gelijk wordt gemaakt. Indien er evenveel aandacht was besteed aan het omringende verhaal en de personages dan had ‘Into The Storm’ zeker drie sterren op het conto kunnen schrijven. Nu is de spoeling helaas te dun om weggeblazen te worden van wat zich in de eerste plaats als ‘halve misser’ laat omschrijven. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray