Zoeken

Trouw Met Mij

  • Cinevision.be/nl quoteert Trouw Met Mij met een 3/5
  • Regisseur: Kadir Balci
  • Cast: Sirin Zahed, Dries De Sutter, Mieke Dobbels
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-04-2015
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Trouw Met Mij"
Twee films telt het oeuvre van Kadir Balci dusver, en allebei de titels vertrekken van hetzelfde uitgangspunt: hoe culturele verschillen tussen de Westerse annex Vlaamse maatschappij en de Turkse een liefdesrelatie tussen een allochtoon en autochtoon serieus kunnen bemoeilijken. Opnieuw doet Balci zijn best om de thematiek zo lichtvoetig mogelijk in te kaderen, zij het zonder de verschillen en eventuele problemen te verbloemen. Eerlijkheid die voor de tweede keer op rij naar een mooie film leidt. 

In ‘Turquaze’ worstelden Timur en Sarah met de vraag hoe en wanneer ze hun ‘verboden’ relatie voor de buitenwereld kenbaar gingen maken. In ‘Trouw Met Mij’ hebben Jurgen en Sibel dat dilemma niet meer: beide families zijn op de hoogte en er is zelfs een huwelijk gepland. Die festiviteiten zijn de centrale spil van het verhaal: ‘Trouw Met Mij’ speelt zich voor negentig procent af op de bruiloft, waar op zijn zachtst gezegd het een en ander nogal fout loopt.

Dat heeft velerlei redenen. De impulsieve Sibel (debuut van Sirin Zahed) was al eens getrouwd met een Turkse man – en dat huwelijk duurde exact 18 dagen. De meer ingetogen Jurgen (Dries de Sutter) vindt niet altijd een antwoord op Sibels grillen, en de zaken worden er niet beter op wanneer de beide families twijfels ventileren die langzaam maar zeker twijfel beginnen te zaaien – zeker bij Jurgen die op wat de dag van zijn leven zou moeten zijn constant wordt gekleineerd door zijn moeder en gekoeioneerd door Sibels broer Kemal (Burak Balci), die meer dan een reden heeft om het huwelijksfeest te saboteren.

Was ‘Turquaze’ in de eerste plaats een drama met humoristische toetsen, ‘Trouw Met Mij’ is vooral een (romantische) komedie met hier en daar een donkere wolk. Een verschuiving die er voor zorgt dat dit de meest publieksvriendelijke prent van de twee is geworden. Het skelet is zelfs iets te publieksvriendelijk: het scenario dat Balci samen met Jean-Claude Van Rijckeghem (‘Aanrijding In Moscou’, ‘Adem’, ‘Brasserie Romantiek’) schreef volgt immers nauwgezet de krijtlijnen van het romcomgenre. Alle voor de hand liggende conflicten en misverstanden zijn van de partij en worden – veelal vanuit de culturele clash – in de meeste gevallen breed vooraf aangekondigd. Toch voelt ‘Trouw Met Mij’ minder stereotiep aan dan de synopsis doet vermoeden. Veel heeft te maken met de cinematografische finesse van Balci en met de vaststelling dat de film meer doet dan zomaar even een huwelijksfeest uit de hand te laten lopen. 

Niet dat ‘Trouw Met Mij’ wereldschokkende dingen te vertellen heeft over de verschillen tussen beide gemeenschappen, maar Balci verslijt het publiek niet voor idioten en dat helpt enorm om niet al te zeer te struikelen over de minder geslaagde passages. Door niet in te zetten op de gebruikelijke gezichten en eerder te kiezen voor nieuwkomers en onbekenden in de cast zorgt hij eveneens voor een frisse toets. Kortom, Balci bewijst opnieuw dat hij een aardig stukje kan filmen en dat hij voeling heeft met de leefwereld waarover hij vertelt. Extra pluim voor de geinige vertolking van zijn broer Burak die met veel aplomb alle stereotiepe kenmerken van de ‘brutale Turk’ in de verf mag zetten zonder in een parodie te vervallen. Het verschil met de zachtaardige manier waarop hij in ‘Turquaze’ Timur vertolkte kan moeilijk groter zijn. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray