Zoeken

Dracula Untold (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Dracula Untold (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Gary Shore
  • Cast: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper
  • Genre: Actie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-01-2015
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Dracula Untold (Blu-ray)"
Franchise is niet langer het modewoord bij de grote Hollywoodstudio’s: tegenwoordig is het al ‘universe’ wat de klok slaat. Disney wil zijn ‘Star Wars’-universum uitbreiden met stand alone titels, Marvel heeft een vierjarenplan klaarliggen om al hun superhelden met elkaar te laten interageren, Warner wil hetzelfde doen voor de DC Comics en Columbia droomt van een ‘Spider-Man’-universum. Arm Universal, denk je dan, die het zonder uit te melken stripheldrechten stelt. Tot blijkt dat zij die rechten niet nodig hebben om mee op de kar te springen: zij hebben immers heel wat klassieke monsters in hun portfolio zitten en die kunnen best samen op het scherm, luidt het daar.

Afhankelijk van het succes van dat ‘monsteruniversum’ is het dus goed mogelijk dat we binnen een jaar of vijf een film hebben waarin Dracula, de mummie, Frankenstein en de wolfman samen grappen zitten te vertellen rond een kampvuur. In de eerste worp uit de potentiële cyclus krijgen we alvast de origine voorgeschoteld van oompje Dracula (Vlad voor de vrienden). Op zich oude koek en opgewarmde kost, maar wereldwijd bracht de film genoeg op om het productiebudget drie keer terug te winnen. Operatie Kampvuur zou dus wel eens daadwerkelijk groen licht kunnen krijgen.

De origine van Dracula werd eerder behandeld in de proloog van Francis Ford Coppola’s ‘Bram Stokers Dracula’, en krijgt nu dus een eigen film. Het scenario is slechts ten dele gebaseerd op de erfenis van Bram Stoker, het merendeel van de film is vrije interpretatie. Ergens in de middeleeuwen was Vlad III de prins van Transylvanië. Zijn vechtlust op het slagveld en zijn voorliefde om zijn vijanden te spietsen leverden hem de bijnaam ‘Vlad De Spietser’ op. Na jaren van oorlog tegen de Turken hoopt hij van een rustige middelbareleeftijddag te kunnen genieten in zijn kasteel. De goden staan echter niet aan zijn kant: het Turkse leger komt stennis schoppen en heeft het zelfs op Vlads zoon gemunt. Waarop Vlad hulp zoekt bij een stokoude vampier (Charles Dance) die een deal met hem sluit. Vlad krijgt wat van zijn bloed te drinken waardoor ook hij een vampier wordt, uitgerust met superkrachten die hem kunnen helpen de Turken te verslaan. Indien Vlad geen bloed drinkt, is hij na drie dagen terug normaal. Beantwoordt hij wel aan de bloeddorst die hij van zijn maker meekrijgt, dan blijft Vlad voor eeuwig en altijd een (onsterfelijke) vampier.

‘Dracula Untold’ trekt niet zozeer de horrorkaart, eerder die van grootschalige actietaferelen zoals Peter Jackson die populair maakte in zijn Tolkien-verfilmingen. Er wordt nogal wat afgevochten in deze prent, die in de eerste plaats op een grootschalige teneur mikt. Dat het niet om te lachen is, moet dan weer blijken uit de zwaarmoedige last die Vlad/Dracula meetorst: eerder een tragische antiheld dan een echte booswicht. ’t Zou bij Christopher Lee geen waar geweest zijn.

Aan Luke Evans de taak om het hoektandjuk van de vampier te dragen. Veel animo krijgt hij niet in de rol, al heeft hij niet echt veel botstructuur om mee te werken. Hij nam de rol trouwens over van Sam Worthington die lange tijd in de running was om de hoofdrol te vertolken. Vooral toen het project nog toebehoorde aan Alex Proyas (‘The Crow’, ‘I, Robot’, ‘Knowing’). Uiteindelijk werd ‘Dracula Untold’ het regiedebuut van de Ierse videoclipregisseur Gary Shore. En dat is er aan te zien: visueel is deze prent inwisselbaar met eender welke karakterloze actiefilm – het gaat allemaal vooruit, het beweegt en entertaint tot op zekere hoogte, maar je wordt er nooit door gepakt of geëmotioneerd. In die optiek kon ‘Dracula Untold’ ook perfect door Paul W.S. Anderson of Scott Stewart zijn geregisseerd: veel verschil zou het niet hebben uitgemaakt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray