Zoeken

Sin City: A Dame To Kill For (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Sin City: A Dame To Kill For (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Robert Rodriguez & Frank Miller
  • Cast: Mickey Rourke, Jessica Alba, Joseph Gordon-Levitt
  • Genre: Actie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-01-2015
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Sin City: A Dame To Kill For (Blu-ray)"
Sin City – een in comic-noir uitvergrote poel van verderf waarbij het echte Las Vegas op Lourdes lijkt. Dat geesteskind van stripauteur Frank Miller baande zich in 2005 een weg naar het witte doek, en verbaasde vriend en vijand met zijn heel nadrukkelijke zwart-wit comic look, grotendeels met de computer voor groene schermen tot stand gebracht. Extra opgekalefaterd door Quentin Tarantino die als gast een scène regisseerde voor zijn grindhousebuddy Robert Rodriguez, die met namen als Jessica Alba, Mickey Rourke, Bruce Willis, Benicio Del Toro, Clive Owen en Rutger Hauer een ideale cast bij elkaar wist te sprokkelen.

Een sequel op ‘Sin City’ kon niet uitblijven, toch duurde het uiteindelijk negen jaar vooraleer die de zalen haalde. En dat bleek te lang voor de goegemeente: de film flopte genadeloos aan de kassa’s en had bijlange na niet de impact van de eersteling. Op zich zijn er nochtans weinig intrinsieke verschillen. ‘Sin City: A Dame To Kill For’ sluit visueel naadloos aan bij Rodgriguez’ worp uit 2005, en ook de verteltoon lijkt als twee druppels water op zijn voorganger. Toch leken er maar weinig geïnteresseerd om naar de bioscoop af te zakken voor deze prent. Herkansing in de thuisbioscoop met andere woorden. Fans van bloederige en ultra-gewelddadig hard boiled excessen zullen het zich alvast niet berouwen. 

De structuur bestaat opnieuw uit drie kortverhalen, gekaderd met een proloog. Sommige zijn gebaseerd op het gestripte bronmateriaal van Miller (het titelverhaal en het startschot ‘Just Another Saturday Night’ om precies te zijn), de andere twee – ‘The Long Bad Night’ en ‘Nancy’s Last Dance’ – werden speciaal voor de film geschreven. In de intro wreekt Rourke (Marv voor de vrienden) een dakloze die door gewetenloze rijkeluiszoontjes wordt mishandeld. In ‘The Long Bad Night’ zien we hoe senator Roark (Powers Boothe is opnieuw van de partij) tijdens een pokerspel bezoek krijgt van een jong heethoofd (Joseph Gordon-Levitt) die duidelijk een rekening te vereffenen heeft met de malafide senator. Roark maakt eveneens zijn opwachting in ‘Nancy’s Last Dance’, eigenlijk een sequel op het in ‘Sin City’ geïncorporeerde ‘That Yellow Bastard’. Nancy (Jessica Alba) zweert wraak op Roark na zijn rol in de dood van haar geliefde Hartigan (Bruce Willis). Het centrale verhaal toont dan weer hoe de aan lager wal geraakte privédetective Dwight McCarthy - Josh Brolin neemt de rol over van Clive Owen – zich laat strikken in het web van de wel heel fatale femme Eva Green. Ook Ray Liotta en Juno Temple geven in dit mooi stukje noir acte de presence. Net als Rosario Dawson, die hetzelfde personage als in ‘Sin City’ vertolkt. 

Ruw aan de haak gewogen haalt de opvolger het niet bij het origineel. Het is moeilijk om precies te zeggen waarom, al zal het feit dat het nieuwe en de verrassing er af is, zeker een rol spelen. Nochtans hebben Rodriguez en Miller er zich niet op een drafje van afgemaakt: het production design fonkelt, de cast beweegt zich majestueus door het universum en de noirstijlkenmerken zijn van de eerste tot laatste minuut in balans, wijskrakende voice-over inclusief. Toch ontbreekt die extra ‘oempf’ die van de eerste ‘Sin City’ een succes maakte. Jammer, maar de prent blijft ondanks die terugval uitermate entertainend. Een derde ‘Sin City’ komt er waarschijnlijk niet, daar deze prent er maar net in slaagde om de helft van zijn productiebudget terug te winnen tijdens de bioscooprelease. Al weet je het met een eigengereide guerillafilmmaker als Rodriguez natuurlijk nooit.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray