Zoeken

Banshee, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Banshee, seizoen 2 met een 3/5
  • Regisseur: David Schickler, Jonathan Tropper
  • Cast: Antony Starr, Ulrich Thomsen, Ben Cross
  • Genre: Actie
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-01-2015
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Banshee, seizoen 2"
Hoge bomen vangen veel wind. Toen ‘Witness’ in 1985 uitgroeide tot een verrassingshit én Oscarwinnaar steigerde de Amish-gemeenschap. Zij vonden het beeld dat van hen werd opgehangen in de Peter Weir-thriller namelijk niet stroken met de werkelijkheid. Zelf beschikken we over te weinig kennis van zaken om hun claim te ontkrachten dan wel te ondersteunen, maar wie anno 2015 naar de film terugkijkt, kan niet anders dan zich de vraag stellen waar al de poeha destijds om te doen was.

Het Amish-dorpje waar de door Harrison Ford vertolkte detective John Book terechtkomt, mag dan een ietwat gesloten commune zijn die volgens strikte regeltjes leeft, de bewoners worden zonder uitzondering voorgesteld als goedhartig, vroom en tolerant. Het doet alleszins de vraag rijzen wat diezelfde gemeenschap vandaag de dag over ‘Banshee’ te zeggen zou hebben. Deze door de makers van ‘True Blood’ in het leven geroepen actieserie toont ons immers dat de Amish helemaal geen problemen hebben met seks en geweld, en dat je als dorpsnieuwkomer maar beter ogen op je rug hebt om zeker te zijn dat niemand er een mes in ploft. Het ene Amish-dorpje is duidelijk het andere niet.

Toegegeven: ‘Witness’ op één lijn zetten met ‘Banshee’ is appelen met peren vergelijken. Wilde Peter Weir zijn onderwerp met het nodige respect behandelen, dan trekken de scribenten van deze wild om zich heen schoppende geweldsoap voluit de pulpkaart. Of dacht je dat de makers na het eerste seizoen plots oog zouden hebben voor karakteruitdieping? Of dat ze aandacht zouden besteden aan een plot die niet voortdurend flirt met de geloofwaardig? Of dat ze niet langer zouden inzetten op het gratuite seks en geweld dat al die voornoemde euvels moet doen vergeten? Juist, ‘Banshee’ breidt zijn universum met deze tweede jaargang uit met tien nieuwe episodes, maar er is volstrekt niets veranderd. Elke aflevering wordt er geknokt en geneukt dat het een lieve lust is, en naargelang de tijd vordert, stel je vast dat de pionnen op het schaakbord zich nauwelijks verplaatst hebben.

Liefhebbers van de betere trash kunnen met andere wooorden opnieuw hun hart ophalen aan de avonturen van ‘sheriff’ Lucas Hood en zijn strijd tegen Rabbit (Was die niet overleden? Mispoes!), Kai Proctor en ander gespuis. Alsof de makers zelf beseften dat dit tweede seizoen wel heel inwisselbaar is met het eerste laten ze op het einde van de rit alsnog een paar personages het loodje leggen, waardoor de trigger naar het derde seizoen (momenteel op de buis in de States) andermaal extra aangespannen staat. De guilty pleasure van het jaar? Check.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray