Zoeken

Magic In The Moonlight

  • Cinevision.be/nl quoteert Magic In The Moonlight met een 3/5
  • Regisseur: Woody Allen
  • Cast: Colin Firth, Emma Stone, Marcia Gay Harden
  • Genre: Komedie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-02-2015
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Magic In The Moonlight"
Vierenveertig films telt het oeuvre van Woody Allen inmiddels, en dat aantal tikt nog steeds verder aan. Deze zomer komt er alvast nog eentje bij: ‘Irrational Man’, met Emma Stone en Joaquin Phoenix in de hoofdrollen. Ook Allens project voor 2016 staat reeds ingeboekt, en dat zou zowaar een televisiereeks zijn die het eerst op internet zal te zien zijn. Spannende vooruitzichten, en dat voor een cineast die eind dit jaar tachtig wordt. Eat your heart out, Marveluniversum!

‘Magic In The Moonlight’ draaide voorbije zomer in de zalen en komt nu de lente verblijden via de thuisbioscoop. Een goede timing is het wel, want deze film is ontegensprekelijk een zonnig tussendoortje. Cinema om zuurpruimen te ontdooien als het ware. Allens beste is het niet, al hoeft dat natuurlijk niet te verwonderen binnen de krijtlijnen van een oeuvre dat ettelijke meesterwerken telt. Of hoe Allen een cineast is die niet zozeer meer moet vernieuwen, maar vooral bestendigen. En dat is met deze magie in het maanlicht zeker het geval.

Woody Allen etaleert eens te meer zijn nostalgische voorliefde voor lang vervlogen tijden. Ditmaal viel zijn keuze op de roaring twenties in het zonnige Zuid-Frankrijk. Colin Firth is de goochelaar/illusionist Stanley Crawford die optreedt onder het Oosters pseudoniem Wei Ling Soo, uitgedost in dito Oosters kostuum. Stanley is een cynicus eersteklas die niet op zijn mondje is gevallen als het gaat om het ontmaskeren van charlatans of bedriegende zielen. De juiste man op de juiste plaats om Sophie Baker (Emma Stone) in diskrediet te brengen, denkt jeugdvriend Howard Burkin (Simon McBurney). Sophie logeert samen met haar moeder (Marcia Gay Harden) bij een rijke familie in de Provence. Sophie is een zelfverklaard medium en kan zowel contact hebben met de doden als in de toekomst kijken. Zoon des huizes Brice (Hamish Linklater) is tot over zijn oren verliefd op Sophie, en wil zelfs met haar huwen. Om te vermijden dat Brice zich in de luren laat leggen, vraagt Howard aan Stanley om aan te tonen dat Sophie helemaal niet over paranormale krachten beschikt. Een kolfje naar de hand van Stanley, tot wanneer die zelf aan het twijfelen gaat nadat hij Sophie niet op een fout kan betrappen. En hij uiteraard ook verliefd op haar begint te worden.

Het scenario is zeker niet het sterkste punt van ‘Magic In The Moonlight’. Binnen de romantische scriptuur is dit zelfs amper een vluchtig kattebelletje te noemen. Allen speelt trouwens opvallend leentjebuur bij vroegere titels uit zijn oeuvre als het aankomt op het mengen van rede en fantasie: even ‘Midnight In Paris’ of ‘The Purple Rose Of Cairo’ opzoeken en je ziet meteen wat we bedoelen. Twee titels die sterker zijn dan deze ‘Magic In The Moonlight’. Wat niet wil zeggen dat Allen niet weet te charmeren: om een geslaagde oneliner of kwinkslag zit hij uiteraard ook nu weer niet verlegen, en bovendien heeft hij met Colin Firth en Emma Stone twee uitstekende acteurs in huis om zijn personages boeiend en levendig te houden. Geen vintage Allen dus, maar een tussendoortje dat zich netjes aan de goede kant van zijn spectrum positioneert. Al bij al goed nieuws voor de fans van de eeuwige neuroot of voor iedereen die zich al eens graag dagdromend tussen de klaprozen in een open veld neervlijt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray