Zoeken

A Walk Among The Tombstones

  • Cinevision.be/nl quoteert A Walk Among The Tombstones met een 3/5
  • Regisseur: Scott Frank
  • Cast: Liam Neeson, Dan Stevens, David Harbour, Boyd Holbrook
  • Genre: Thriller
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-02-2015
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "A Walk Among The Tombstones"

Zover is het inmiddels gekomen: Liam Neeson wordt door spitante filmcritici vergeleken met niemand minder dan Charles Bronson. Een – weliswaar verdedigbare - vergelijking die niet voor het volle pond steek houdt. Bronson was eigenlijk tijdens zijn volledige carrière in actiefilms te zien, en ontwikkelde gaandeweg een voorliefde voor vigilanterollen. De laatste jaren van zijn carrière maakte was hij zelfs uitsluitend in wrekersrollen te zien, met dank aan de fijne heren Menahem Golan en Yoram Globus. Het is in de eerste plaats Neesons keuze om veelvuldig het ‘Death Wish’-pad te betreden – de ‘Taken’-franchise op kop – die de vergelijking in stand houdt. En eerlijk is eerlijk, indien ‘A Walk Among The Tombstones’ zo’n dertig jaar eerder was gemaakt, dan zou Bronson zich moeiteloos de hoofdrol eigen hebben kunnen maken. Zelfs al is dit meer een detectivethriller dan een echt volbloed actiebacchanaal.

‘A Walk Among Tombstones’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van detectiveauteur Lawrence Block. Die inmiddels 76-jarige veelschrijver is vooral bekend om de reeksen rond privédetective Matthew Scudder en rond ‘gentlemaninbreker’ Bernie Rhodenbarr. Daarnaast schreef hij nog andere series en stand alone-boeken, en gebruikte hij veel pseudoniemen om de verschillen in zijn werk te duiden. Echt veel boeken van hem zijn nog niet verfilmd. In 1987 haalde de Whoopi Goldberg-komedie ‘Burglar’ de mosterd bij de Bernie Rhodenbarr-verhalen, al dat je dat bezwaarlijk een getrouwe verfilming noemen. Van de reeks rond Matthew Scudder is ‘A Walk Among The Tombstones’ het tweede boek dat het tot een filmische adaptatie schopt. Hal Ashby’s ‘8 Million Ways To Die’ uit 1986 – met Jeff Bridges in de rol van Scudder – was het eerste. Naar de chronologie wordt niet echt gekeken: ‘8 Million Ways To Die’ is het vijfde boek, deze ‘Tombstones’ het tiende. 

Initiatiefnemer van deze late tweede Scudder-verfilming – het gekozen boek verscheen in 1992 – is Scott Frank, die hier aan zijn tweede regieproject toe is. Zijn debuut kwam er in 2007 met ‘The Lookout’. Zo relatief onbekend hij is als regisseur, zo bekend is hij als scenarist. Frank is een van de meest gerespecteerde scriptdoctors in Hollywood, en pende met de scripts voor onder andere ‘Dead Again’, ‘Get Shorty’, ‘Out Of Sight’, ‘Minority Report’, ‘The Interpreter’ en ‘The Wolverine’ een mooi cv bij elkaar. Vooral met Danny De Vito klikt het goed: De Vito was producer van zijn Elmore Leonard-adaptaties (‘Get Shorty’ en ‘Out Of Sight’) en staat met zijn Jersey Films-maatschappij eveneens aan het roer van ‘A Walk Among Tombstones’. Frank is al een tijdje bij het project betrokken: het script was al in 2002 filmklaar, en Harrison Ford werd toen aan het project gelinkt, met D.J. Caruso als potentieel regisseur. Dertien jaar later is Frank zelf regisseur van dienst, en kan Liam Neeson een potente titel aan zijn potent actieregister toevoegen.

Matthew Scudder is een voormalig politieagent – in de proloog zien we hem in actie in 1991 – die na zijn carrière heil zoekt in de drank en zichzelf op de markt gooit als privédetective. Acht jaar na de zaak die een einde maakte aan zijn politiecarrière wordt hij benaderd door een junkie, die de broer is van drugshandelaar Kenny Kristo (Dan Stevens). Kristo’s vrouw werd ontvoerd en later vermoord – in mootjes gehakt zelfs – terug gevonden. Aan Scudder de taak om uit te zoeken wie de ontvoerders/moordenaars zijn. Dat hij daarbij zelf uitgroeit als potentieel doelwit, hoeft actie-/detectivegenregewijs niet te verwonderen.

Neeson mag dan wel de zoveelste actierol uit zijn mouwen schudden, het is duidelijk dat ‘A Walk Among The Tombstones’ mijlenver verwijderd is van de eenvoudige ‘Taken’-niemendalletjes die hij voor Luc Besson draait. Kwalitatief zit dit meer geënt in zijn samenwerkingen met Jaume Collet-Serra (‘Unknown’, ‘Non-Stop’, ‘Run All Night’), al is deze Scudderverfilming minder speels en donkerder van aard. Neeson is – hoe je het draait of keert - uitstekend als no-nonsense detective die zichzelf in een wespennest werkt, en werd inmiddels zelfs door Block als een perfecte Scudder omschreven. Of al die lovende woorden naar een volwaardige franchise zullen leiden, is nog maar de vraag. Neeson heeft waarschijnlijk niet veel zin om zich opnieuw aan een reeks te binden, en bovendien bracht deze titel in vergelijking met Neesons andere actie-exploten het minst op aan de kassa’s. Wat – gezien de kwaliteiten van de film – uiteraard nogal ironisch is. Feit is dat liefhebbers van netjes geplotte en stijlvol in beeld gebracht thrillers geen reden hebben om dit kerkhofbezoek links te latten liggen. Integendeel: gezien de relatieve anonimiteit waarmee de prent eind vorig jaar in de zalen werd gedropt, is een herkansing in de thuisbioscoop zelfs verplichte kost. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray