Zoeken

The Hundred-Foot Journey

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hundred-Foot Journey met een 3/5
  • Regisseur: Lasse Hallström
  • Cast: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon
  • Genre: Komedie
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-03-2015
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Hundred-Foot Journey"

De Heilige Cinefilius probeert naarstig om filmliefhebbers te vergasten op prenten waarin de edele kunst van het koken centraal staat. Nieuw is dat niet – denk maar aan het weliswaar uit de band springende ‘La Grande Bouffe’, ‘Babettes Gaestebud’, ‘Tampopo’ of zelfs ‘L’Aile Ou La Cuisse’. De laatste jaren kunnen we echter van een rage spreken. Van ‘Ratatouille’ en ‘No Reservations’ over ‘Julie & Julia’ en ‘Soul Kitchen’ tot ‘Chef’ en deze ‘The Hundred-Foot Journey’ … foodies die naast de overdaad aan kookboeken en –televisieprogramma’s hun honger filmisch willen stillen, kunnen dat vandaag de dag moeiteloos. Of hoe rages en hypes netjes aan al dan niet gekonfijte kruisbestuiving doen.

‘The Hundred-Foot Journey’ haalde de mosterd en andere specerijen bij de gelijknamige debuutroman van Richard Morais uit 2010. Niemand minder dan Steven Spielberg kocht daarvan de rechten en zette de verfilming op onder zijn Amblinbanier, met Oprah Winfrey als coproducente. Spielberg die catert aan de Vijf- en Vitaya-doelgroep dus. Nieuw is het niet (zie ‘Memoirs Of A Geisha’ bijvoorbeeld), al blijft het wennen. Door Lasse Hallström aan te trekken als regisseur, speelt de productie alvast op veilig. Als je op de poster ‘van de regisseur van Chocolat’ kan plaatsen, win je natuurlijk een paar zielen. Bovendien is Hallström al lang de go to guy als ze in Hollywood op zoek zijn naar een regisseur voor een melodrama of zeemzoeterige romcom. Getuige Hallströms cv met daarop titels als ‘What’s Eating Gilbert Grape’, ‘An Unfinished Life’, ‘Hachi’, ‘Dear John’ en ‘Safe Haven’. We zouden bijna vergeten dat hij met ‘Mitt Liv Sum Hund’ in 1985 in zijn Zweedse thuishaven een klein semimeesterwerkje draaide.

Centraal in ‘The Hundred-Foot Journey’ staat het Indische gezin Kadam. Die runnen een succesvol restaurant in Mumbai, en het is vooral de vrouw des huizes die de felgesmaakte gerechten bereidt. Jongste zoon Hassan (Manish Dayal) wordt gezien als rechtmatige opvolger. Tot het noodlot toeslaat: tijdens politieke rellen brandt het restaurant van de Kadams af en komt de vrouw om. Waarop ze naar Europa reizen om daar een nieuw restaurant te openen. Na de nodige omzwervingen komen ze in het Zuid-Franse Saint-Antonin-Noble-Val terecht. Een rustieke omgeving waar een pand zomaar staat te verkommeren. Schande, vindt papa Kadam (Om Puri) die het gebouw koopt en zijn zoon riddert tot nieuwe chef om van ‘Maison Mumbai’ een succes te maken.

Hoe groot de kans is dat er net aan de overkant van de straat al een andere eetgelegenheid is? Groot, zo blijkt. Want jawel, op oversteekafstand staat het met een Michelinster bekroonde restaurant ‘Le Saule Pleureur’, gerund door de standvastige Madame Mallory (Helen Mirren). En die is niet opgezet met de nieuwe buren. Aanvankelijk omdat ze vindt dat de nieuwe zaak een verloedering betekent voor de buurt, en niet zozeer omdat ze concurrentie vreest. Wanneer Maison Mumbai toch een succes blijkt, is een koude(schotel)oorlog tussen beide restaurants een feit. Wat voor Hassan extra vervelend is, daar hij tot over beide oren verliefd is op Margueritte (Charlotte Le Bon), de sous chef van ‘Le Saule Pleureur’.

‘The Hundred-Foot Journey’ drijft op voor de hand liggende conflicten en situaties. Vaak breed uitgesmeerd komisch in het eerste uur, iets meer bezadigd in het tweede. Dat komt dan weer omdat de vete tussen Madame Mallory en de Kadams wordt bijgelegd, en de feel good-thermometer een aantal graden extra wordt opgestookt. Hallström levert eens te meer geen film voor cynici af, maar wel voor iedereen die houdt van zoetsappige soaps waarin de humor en het drama weinig subtiel worden uitgesmeerd. Niets nieuws onder de zon dus. Dat ‘The Hundred-Foot Journey’ twee uur lang bekijkbaar blijft, komt in grote mate door de enthousiaste cast. En dan vooral door het samenspel tussen Helen Mirren en de Indische karakteracteur Om Puri. Puri is zelfs kaaskroketlikkend goed in de vele scènes waarin hij als volleerd komisch acteur op van alles en nog wat probeert af te dingen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray