Zoeken

Chef

  • Cinevision.be/nl quoteert Chef met een 3/5
  • Regisseur: Jon Favreau
  • Cast: Jon Favreau, Sofia Vergara, John Leguizamo, Scarlett Johansson
  • Genre: Komedie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-03-2015
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Chef"

‘Chef, un p’tit bière, on a soif’ klinkt het tijdens polonaises in Brusselse cafés wanneer de meebrulklassieker van Le Grand Jojo door de boxen schalt. De chef waarvan sprake in Chef doet niet in bier, maar in geestrijke gerechten. Geef hem een handvol ingrediënten en hij brengt in een klap je smaakpapillen in vervoering. En dat zal je geweten hebben: in vergelijking met tal van andere kookfilms gaat ‘Chef’ verder en dieper in het in beeld brengen van de voedselcomposities. Foodporn heet zoiets. Echt waar.

Chef van dienst is Carl Casper (Jon Favreau). Hij werkt als chef in het restaurant van Riva (Dustin Hoffman) en zijn watertandgerechten zorgen er voor dat de zaak goed draait. Riva moet echter niet veel weten van experimentele of innovatieve combinaties, en wil dat Casper zich beperkt tot de traditionele gerechten. Zelfs op een avond wanneer een gerespecteerd en gevreesd restaurantrecensent (Oliver Platt) de zaak komt keuren. Casper krijgt een vernietigende kritiek – onder meer over zijn gebrek aan lef – en wanneer Casper vervolgens een twitteroorlog begint met zijn criticus, ontspoort de hetze. Casper verlaat het restaurant van Riva en besluit om vanaf dan enkel nog maar zonder concessies en uit zijn hart te koken. En dat vanuit een mobiele keuken op straat – een foodtruck dus.

Jon Favreau had er – net als zijn personage in ‘Chef’ – even genoeg van om naar de pijpen van studio executives (lees: bazen) te moeten dansen. Vooral na de mindere ontvangst van ‘Cowboys Vs Aliens’ gaf de regisseur van ‘Iron Man’ en ‘Iron Man 2’ te kennen dat hij zin had in een meer kleinschalig project. Favreau schreef – naar eigen zeggen in twee weken – zelf het scenario van ‘Chef’, en gaf ootmoedig toe dat hij zich liet inspireren door titels als ‘Big Night’ en ‘Eat Drink Man Woman’, andere films die zowel het leven als het eten eren.

‘Chef’ mag dan wel low budget zijn, veel merk je daar niet van op het scherm. Favreau wist immers nogal wat opvallende namen te strikken voor bijrollen en cameo’s. Dustin Hoffman bijvoorbeeld als de weinig begripvolle Riva, maar ook Scarlett Johansson en Robert Downey Jr. komen graag even langs om hun ‘Iron Man’-regisseur een plezier te doen. Waardoor je al gauw het gevoel krijgt dat je naar een dure productie aan het kijken bent. Zij het weliswaar een waar toch het een en ander en schort. Ironisch genoeg is het Favreau zelf die dat gevoel in stand houdt, onder meer door zichzelf wel heel prominent in beeld te plaatsen. Niet dat we iets hebben tegen Favreau, maar zijn personage is veel te druk, egocentrisch en stereotiep om zijn gezelschap twee uur lang te appreciëren.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de plot die wel geschreven lijkt op de achterzijde van een btw-bonnetje. Casper die als gescheiden vader zijn restaurantplannen moet zien te combineren met kwaliteitstijd voor zijn zoon: origineel is het niet. Ook de manier waarop Favreau zwaar inzet op de invloed van Twitter en YouTube om te tonen dat hij een hippe en hedendaagse film heeft afgeleverd, verliest snel van zijn pluimen. Favreaus personage mag dan wel een lans breken voor uit de band springende originaliteit, Favreau had dat als regisseur en vooral als scenarist beter ook gedaan. Alle expliciet exquisiet in beeld gebrachte etenswaren ten spijt finisht ‘Chef’ uiteindelijk als een kookfilm met te weinig boter bij de vis.    

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray