Zoeken

Tokarev

  • Cinevision.be/nl quoteert Tokarev met een 2/5
  • Regisseur: Pablo Cabezas
  • Cast: Nicolas Cage, Rachel Nichols, Peter Stormare, Danny Glover
  • Genre: Actie
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-02-2015
  • Distributeur DVD: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Tokarev"
Kwestie van met goed nieuws de deur in te trappen: ‘Tokarev’ (in Amerika uitgebracht als ‘Rage’) is niet de slechtste van de ruw geschat vijfhonderd lowbudgetactiefilms waarin Nicolas Cage de hoofdrol vertolkt. Dat komt grotendeels omdat er een whodunitelement is dat het script – voor een tijdje althans – iets boeiender houdt dan de meeste actievehikels waarin Cage te zien is. 

Tokarev is niet de naam van Cages hoofdpersonage, maar het merk van pistool waarmee in de film een moord wordt gepleegd. Een Tokarev is een klassiek Russisch pistool dat in de jaren dertig van de vorige eeuw door Fedor Tokarev werd ontworpen en veel in het Russische leger werd gebruikt. Cage zelf heet hier Paul Maguire, en samen met zijn twee spitsbroeders Kane en Danny maakte hij ooit deel uit van de bende van de Ierse gangster O’Connell (Peter Stormare). Tegenwoordig is hij een hoogstaand vastgoedmakelaar in het stadje Mobile in Alabama, en is hij ervan overtuigd dat zijn misdadig verleden voor altijd begraven blijft. 

Een iets te boude veronderstelling, zo blijkt. Op een avond worden zijn dochter Caitlin (Audrey Peeples) en twee van haar vrienden overvallen in het huis van Maguire. Caitlin wordt ontvoerd en later teruggevonden met een schotwonde van een Tokarev in haar hoofd. Maguire vermoedt dat een overval die hij jaren geleden met Kane en Danny pleegde de ware reden is voor de moord op Caitlin. Hij zweert wraak, en opent door op zoek te gaan naar de moordenaar van zijn dochter de oude oorlog tussen een Ierse en Russische misdaadfamilie. 

‘Tokarev’ is het Amerikaanse debuut van de Spaanse cineast Paco Cabezas. Opvolger ‘Mr. Right’ – een actiekomedie met Anna Kendrick en Sam Rockwell – is inmiddels opgeblikt, en daarna zou hij terug met Cage samenwerken voor de actiethriller ‘Men With No Fear’. Een cineast om in de gaten te houden dus, al is daar in ‘Tokarev’ nog niet zo veel van te merken. Zijn pogingen om een onderliggende laag over schuld en boete in te bouwen zijn weliswaar lovenswaardig, maar redden de film niet. Daarvoor is het scenario van Jim Agnew en Sean Keller (Dario Argento’s ‘Giallo’) te eenzijdig en telt het – niettegenstaande de moordmysterie-insteek – uiteindelijk te weinig verrassingen. Meer zelfs, ‘Tokarev’ leent elementen van zowat elke gangbare B-actiefilm – of het nu ‘Commando’ is waarin Schwarzenegger achter de ontvoerders van zijn dochter aangaat of ‘Taken’ waarin Liam Neeson krek hetzelfde doet. En Cage zelf ging drie jaar terug in ‘Stolen’ ook al op zoek naar zijn ontvoerde dochter. Het feit dat de dochter ditmaal sterft en niet enkel ontvoerd is, is niet echt een valabele reden om ‘Tokarev’ als origineel te beschouwen. 

Het is zelfs een beetje jammer dat Cabezas iets te nadrukkelijk op zoek gaat naar actiescènes om de fans van het genre te plezieren, en om die dan vervolgens vrij banaal in te blikken. Zelfs de onvermijdelijke autoachtervolging oogt vrij flets – en vooral overbodig. Of hoe ‘Tokarev’ verbazend veel wegheeft van een niet door Luc Besson geproduceerde Luc Besson-productie. Minus de flauwe en lawaaierige grappen welteverstaan. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray