Zoeken

No Good Deed

  • Cinevision.be/nl quoteert No Good Deed met een 2/5
  • Regisseur: Sam Miller
  • Cast: Idris Elba, Taraji P. Henson, Leslie Bibb, Henry Simmons
  • Genre: Thriller
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-03-2015
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "No Good Deed"
Grosso modo zijn er twee soorten thrillers, de horror- en detectivevarianten even buiten beschouwing gelaten. Geen beter tweeluikvoorbeeld dan ‘The Stepfather’ (1987) en de remake daarvan (2009) om de verschillen duidelijk te maken. Het origineel: een kleine, maar fijne thriller over een man die steevast zijn gezin uitmoordt als zijn gezag als vader of echtgenoot in twijfel wordt getrokken. Gefilmd uit het hart, met de cast op de voorgrond en een zich langzaam opbouwende spanning. De remake: hetzelfde verhaal, maar gemaakt met minder kunde, met een regisseur die alle shocks vooraf aankondigt en die veel te veel vertrouwt op de ‘verpakking’ (groot huis, stormweer) om artificiële spanning op te wekken. Een oerthriller versus een designthriller als het ware.

Wie niet vies is van een afgelikte shock of tweeëndertig – en met andere woorden fan is van de designthriller – zit alvast goed bij deze ‘No Good Deed’. Dat we hierbij vrouwen als rechtmatige doelgroep zien – na een avondje Tupperware of Upperdare bijvoorbeeld gaan we hier genreclichématig even uit de bocht – komt hoofdzakelijk omdat de held van dienst een heldin is. En dan krijg je al snel een feministische insteek natuurlijk. Zeker als het om een designthriller gaat. Met op het voorplan een huis (twee zelfs) dat zo megalomaan groot en chique is dat het wel speciaal gebouwd lijkt om er een home invasion-plot in te situeren. 

Colin Evans (Idris Elba) wordt ervan verdacht vijf vrouwen te hebben omgebracht. Bewijzen zijn daar niet voor, dus hij is er nooit voor gearresteerd. Hij vloog wel de cel in voor doodslag na een vechtpartij in een bar. Na vijf jaar kan hij daarvoor vrij komen, maar de paroolcommissie weigert dat – al dan niet onder druk van de families van de vermoorde vrouwen. Waarop bij Evans de knoppen doorslaan, en hij tijdens zijn transport naar de gevangenis weet te ontsnappen. Zijn eerste stop: een bezoekje aan zijn ex-vriendin. Dat die hem na vijf jaar niet trouw is gebleven, staat buiten kijf. Evans had nochtans gehoopt van wel. Als hij ontdekt dat ze een andere man in haar armen sluit, stuurt hij haar zonder al te veel twijfelen naar de eeuwige make-upvelden. Wanneer Evans daarna in een storm autopech krijgt, belt hij aan bij Terri Granger (Taraji P. Henson), een huisvrouw in een kast van een huis met twee kinderen en een vaak uithuizige echtgenoot. Evans vraagt of hij even haar telefoon kan lenen om de takeldienst te bellen. Dat kan, maar als Terri beslist om in een vlaag van barmhartigesamaritaanheid Evans ook daadwerkelijk binnen te laten in haar huis, weet ze niet dat ze de waarlijke duivel onderdak heeft verleend. 

Het enige echt positieve dat over ‘No Good Deed’ te vertellen valt is dat regisseur Sam Miller erin slaagt om alle clichés zo danig overdreven voor te stellen, dat het na verloop van tijd zowaar leuk wordt. Een leuke thriller in plaats van een spannende, helemaal koosjer zit het niet, maar soit … Het huis waarin Elba en Henson hun kat-en-muisspel spelen is geen kast, maar het equivalent van vijf kasten, en de storm die voor water- en windoverlast zorgt is zo hevig dat het bijna een wonder is dat er geen dieren langs de kant van de weg zitten te wachten tot de ark van Noë langsdobbert. Extra kers op de taart: een twist in het laatste kwartier die door scenariste Aimee Lagos weliswaar logisch in de narratie wordt ingelast, maar die toch een beetje te gek is voor woorden mocht dit geen designthriller zijn. 

De cast doet trouwens hun best om het leven in de brouwerij te houden: Taraji P. Henson is okee als potentieel slachtoffer met haar op de tanden, en Idris Elba is overtuigend als psychopathische moordenaar. Al is hij hier helaas nergens zo subtiel als zijn doorbraakrol als Stringer Bell in ‘The Wire’. Een link met zijn rol van inspecteur Luther in de gelijknamige BBC-reeks is er dan weer wel in ‘No Good Deed’, daar Sam Miller – die hier zijn Hollywooddebuut maakt - als huisregisseur acht afleveringen van die serie regisseerde.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray