Van een mythologische cultzanger als Nick Cave moet je uiteraard geen standaard inkijk in zijn leven en werk verwachten. Dat zou op zijn zachtst gezegd een beetje boerenbedrog zijn. Neen, als Cave besluit om zijn leven en werk te delen, dan is het logisch dat het resultaat zich niet zomaar in een vakje laat onderbrengen. En zo komt het dat ’20,000 Days On Earth’ tegelijkertijd een echte en een valse documentaire is. Manna voor de fans, met andere woorden.
De twintigduizendste dag waarvan sprake is de twintigduizendste uit Nick Caves leven. En de dag waarop hij aan de opnames begon van zijn vijftiende studioalbum ‘Push The Sky Away’. Cave laat zich die dag volgen door een cameracrew, maar alles wat je ziet is grotendeels in scène gezet. Of liever: alles wat je ziet is niet noodzakelijk die dag gebeurt, al het had wel gekund. We zien Cave aan het werk als hij muziek maakt en overlegt met zijn bandleden. We zien wat hij doet als hij niet met muziek bezig is en hoe hij zich laat interviewen over zijn leven en carrière. Zeiden we al dat dit manna voor fans is?
Nick Cave houdt de mythevorming rond zijn persoon netjes zelf in stand. Archiefbeelden zijn er bijna niet: we komen alles te weten door interviews en mijmeringen, door de droom en de daad. Maar niet door te grasduinen in archiefmateriaal. Cave gaat zelfs zo ver door ‘droominterviews’ in een auto – onder andere met Kylie Minogue - in te lassen.
’20,000 Days On Earth’ is geregisseerd door het duo Iain Forsyth en Jane Pollard. Die zijn al sinds de jaren negentig aan de slag als experimentele visual artists en regisseerden al heel wat videoclips van Nick Cave. Kortom: ze zijn kind aan huis bij de artiest en kunnen niet echt als onbevooroordeeld worden beschouwd. Niet dat dit erg is, maar het duidt aan in welke mate Cave de controle behield over deze kunstzinnig verantwoorde egotrip. Al klinkt egotrip misschien weer te negatief: hoe je het draait of keert, ’20,000 Days On Earth’ geeft een fascinerend inzicht in het doen en laten van een van de meest getalenteerde artiesten van deze generatie. Laat ons immers niet vergeten dat Cave behalve als componist en zanger ook zijn brood verdient als schrijver van boeken en scenario’s. Door Ray Winstone – die meespeelde in het door Cave geschreven ‘The Proposition’ – te laten opdraven voor een babbel over ‘het artiest zijn’ is er trouwens een nadrukkelijke knipoog naar Caves filmoeuvre. Kortom, wie wil weten wat Nick Cave drijft en inspireert, krijgt hier een interessante en eigenzinnige staalkaart.
Of hoe ’20,000 Days On Earth’ dus veel dingen tegelijk is: een documentaire die er tegelijkertijd geen is, een ‘fly on the wall’-aanpak die grotendeels in scène is gezet en een artistiek portret dat door de artiest in kwestie mee is bedacht. Waar andere documentaires eventuele manipulatie steevast verdoezelen of wegmonteren toont Cave liever de middenvinger: hij maakt er geen geheim van zelf mee aan het roer te staan van dit project. Boerenbedrog is het allerminst. Integendeel, de atypische aanpak zorgt er voor dat dit niet alleen manna is voor zijn fanschare, maar ook voor iedereen die documentaires het liefst niet voorgekauwd ziet. De bloedstollend mooie uitvoeringen van een paar songs van Nick Cave & The Bad Seeds – zowel in de studio als op een podium – krijg je er gratis en voor niks bij.
Simon Couwens
Niets uit deze publicatie mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke (per e-mail of brief) toestemming van de verantwoordelijke uitgever.