Zoeken

Dominion, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Dominion, seizoen 1 met een 2/5
  • Regisseurs: Scott Stewart, Rick Jacobson
  • Cast: Christopher Egan, Tom Wisdom, Roxanne McKee
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 700 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-03-2015
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Dominion, seizoen 1"
Herinnert u zich ‘Legion’ nog, die fantasyfilm uit 2010 met Paul Bettany als de gevallen aartsengel Michael die op aarde verzeilt raakt in een oorlog om het voortbestaan van onze planeet? Of liever, wilt u zich ‘Legion’ nog herinneren? Een echt goede film was het immers niet, dat regiedebuut van Scott Stewart, een man die daarna met ‘Priest’ en ‘Dark Skies’ nog twee middelmatige CGI-spektakels zou afleveren. De box office van ‘Legion’ was niet meteen van die mate om een sequel te garanderen, maar blijkbaar beslisten ze bij SyFy-channel dat er nog potentieel in de premisse zat. En dus krijgt ‘Legion’ een vervolg als achtdelige televisieserie onder de naam ‘Dominion’. Al zal het niet bij die acht blijven, daar dit jaar het tweede seizoen – met dertien afleveringen - in première gaat.

‘Dominion’ speelt zich vijfentwintig jaar na ‘Legion’ af. Een kwarteeuw nadat Michael (hier vertolkt door Tom Wisdom) zich afkeerde van zijn oorlogszuchtige broer Gabriel (Kevin Durand in de film, Carl Beukes in de serie) door de kant van de mensheid te kiezen. Michael leeft momenteel tussen de mensen in de versterkte stad Vega (lees: Las Vegas) waar hij aan het hoofd staat van een eliteleger. Volgens de profetie kan de komst van een uitverkorene hen helpen het leger van Gabriel te verslaan. Die uitverkorene blijkt de jonge soldaat Alex Lannon (Christopher Egan) te zijn, en zijn rise and fall stort de wereld opnieuw in een oorlog tussen goed en kwaad. 

Deze synopsis speelt als een bovennatuurlijke soap met genoeg intriges en personages om ruim zeven uur bij de les te blijven. Voor wie dat ziet zitten tenminste, want in de overdaad aan fantasyreeksen nestelt ‘Dominion’ zich niet meteen op de eerste rij. Daar zijn verschillende redenen voor: nogal opzichtige CGI die aantoont dat ‘Dominion’ het met een relatief klein budget moet stellen bijvoorbeeld, en een cast die vaker naast dan op het scherpst van de snee acteert. Om de kosten te sparen werd de serie trouwens integraal in Zuid-Afrika opgenomen, al heeft dat natuurlijk niets met de mindere kwaliteit ervan te maken. 

Dé reden dat ‘Dominion’ zich op een hobbelig parcours voortbeweegt is in de eerste plaats het warrige scenario en een overdaad aan personages met het charisma van een verdorde preiplant. De strijd tussen een goed en slecht leger van engelen is bovendien niet meteen van die orde om er voor op het puntje van de stoel te gaan zitten. Enerzijds vanwege het suspension of disbelief, anderzijds omdat we het al een paar keer hebben gezien (in het eveneens weinig denderende ‘I, Frankenstein’ bijvoorbeeld). Ook aan het tempo schort het een en ander: de extralange pilootaflevering legt alle bouwstenen weliswaar op de juiste plaats, de echte conflicten en revelaties worden daarna grotendeels opgespaard voor het tweede deel van dit eerste seizoen. De kans dat veel geïnteresseerden tegen dan reeds hebben afgehaakt, is jammer genoeg reëel. Het mooiste geschenk dat de makers van ‘Dominion’ de opgebouwde fanbase kunnen schenken is aan vriend en vijand bewijzen dat ‘Dominion’ een groeiserie is in plaats van een one trick pony. Wij laten er voorlopig alvast onze vagevuurslaap niet voor.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray