Zoeken

God Help The Girl

  • Cinevision.be/nl quoteert God Help The Girl met een 2/5
  • Regisseur: Stuart Murdoch
  • Cast: Emily Browning, Olly Alexander, Hannah Murray
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-02-2015
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "God Help The Girl"
Schoenmaker, blijf bij je leest. Je hoort het vaak als een niet-filmmaker plots besluit om zich als regisseur te profileren. We zouden de stelling ook kunnen gebruiken bij de Schot Stuart Murdoch. Al gaat de vlieger hier niet volledig op, daar Murdoch zijn leest (muziek) heeft meegenomen naar de filmset en een musical heeft afgeleverd. Waarmee hij een beetje in het vaarwater zit van John Carney’s ‘Once’. Met als grootste verschil dat die parel zich meteen in het hart nestelde, en deze ‘God Help The Girl’ dat niet doet. 

Stuart Murdoch is frontman en bezieler van de inmiddels ruim twintig jaar actief zijnde Schotse zeskoppige band Belle And Sebastian. Hun naam haalden ze bij Cécile Aubry’s bejubelde kinderboek ‘Belle Et Sébastian’, hun sound laat zich omschrijven als een mengeling tussen indie pop, wistful pop en emo pop. Ze laten zich in elk geval niet in een vakje indelen, wat misschien een reden is dat ze nooit echt zijn doorgebroken bij het grote publiek. Een trouwe fanbase hebben ze wel, en die worden nog steeds op hun wenken bediend met nieuw werk. Begin dit jaar nog kwam Belle And Sebastian na een hiatus van vijf jaar met een nieuwe cd op de proppen. 

De dromerigheid van Murdochs werk met Belle and Sebastian zit verwerkt in ‘God Help The Girl’. Wat logisch is, daar God Help The Girl eerst een muzikaal project was, en pas later een film. In 2009 stond Murdoch aan de wieg van de cd ‘God Help The Girl’. De muziek daarvan werd door hem geschreven en uitgevoerd door zijn groep, de zangpartijen liet hij over aan gastzangeressen, daar alle songs vanuit een vrouwelijk perspectief waren geschreven. Die liedjes gebruikte hij vervolgens als kapstok voor zijn regiedebuut.

In ‘God Help The Girl’ maken we kennis met Eve (Emily Browning), een meisje dat haar dagen slijt in een psychiatrische instelling waar ze behandeld wordt voor anorexia nervosa. Aarden doet ze daar niet, en op een dag zet ze koers naar Glasgow, waar ze hoopt haar droom – zangeres worden – te kunnen verwezenlijken. Ze ontmoet James (Olly Alexander), eveneens een aspirant-muzikant die haar voorstelt aan gitariste Cassie (Hannah Murray). Met hun drieën gaan ze aan de slag om hun muzikale aspiraties waar te maken. Maar liefde en verraad loeren om de hoek als Eve een relatie aanvat met de zanger van een andere groep – die uiteraard niet het beste met haar voorheeft.  

Diep graaft Murdoch niet met zijn voor de hand liggend scenario in een milieu dat hij heel goed kent. Opvallend is dat hij de personages even dromerig houdt als zijn liedjesteksten, en dat levert best een paar aardige offbeat momenten op. Toch is het allemaal te schetsmatig om echt te kunnen bekoren, de inspanningen van Murdoch en de cast om hun liefde voor het leven en de muziek te etaleren ten spijt. De kans dat muziekliefhebbers in het algemeen en die van Belle And Sebastian in het bijzonder hier meer hun gading gaan vinden dan de doorsnee liefhebber van in meisjespoëzie gedrenkte romcoms is dan ook vrij groot.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray