Zoeken

Pak Van Mijn Hart

  • Cinevision.be/nl quoteert Pak Van Mijn Hart met een 2/5
  • Regisseur: Kees van Nieuwkerk
  • Cast: Fedja Van Huêt, Chantal Janzen, Benja Bruijning, Halina Reijn
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-02-2015
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Pak Van Mijn Hart"
Pak van ons hart: Dick Maas heeft eindelijk genoeg fondsen bij elkaar geraapt om ‘Prooi’ te kunnen draaien – een horrorfilm over een leeuw die in hartje Amsterdam op smul- en smikkeltocht gaat. En ook ‘Sint 2’ zou in de pijplijn zitten. Neen, er worden in Nederland niet uitsluitend romcoms gemaakt. Al zou je dat wel denken als je ziet hoeveel van die zoetsappige liefdesfilms er het levenslicht zien. De tijd dat de Vlamingen er massaal voor vielen, is in elk geval voorbij. De meeste van die titels worden hier pas opgepikt op dvd, blu-ray of televisie. Zelfs Hilde Van Mieghems Nederlandse remake van ‘Smoorverliefd’ kreeg hier nauwelijks een poot aan de grond.

‘Pak Van Mijn Hart’ is de ontelbaarste toevoeging aan het pantheon van Nederlandse romcoms, en is geregisseerd door Kees van Nieuwkerk, de zoon van mediafiguur en ‘De Wereld Draait Door’-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Kees heeft alvast de smaak van de romcom te maken: later dit jaar gaat opvolger ‘Ja, Ik Wil’ al in première in de Nederlandse bioscopen. ‘Pak Van Mijn Hart’ liep in Nederland trouwens al in november vorig jaar in de bioscoop: kwestie van deze romcom met feeststrik te kunnen profileren als Nederlandse ‘Love Actually’. Al had Nederland die eigenlijk al met ‘Alles Is Liefde’. 

De voornaamste setting in ‘Pak Van Mijn Hart’ is een kledingverhuurwinkel, waar het in de aanloop van Sinterklaas en pakjesavond heel druk is. Helaas niet omdat iedereen als Huub Stapel de daken op wil, maar soit … De winkel wordt uitgebaat door Niek (Fedja Van Huêt), en die stopt veel tijd en energie in de zaak. Naast het verhuren van mijters en tabbaarden leidt hij hulpsinten op en probeert hij de sinttraditie te eren zodat de kinderen zo lang mogelijk in het bestaan van de witbaardige speelgoedschenker blijven geloven. Privé gaat het hem minder voor de wind die door de bomen waait: zijn vrouw Karin (Halina Reijn) wil immers van hem scheiden, en daar kan zelfs hun snoezig zoontje niets aan veranderen. Nieks jongere broer Tom (Benja Bruijning) is een soapacteur die tot zijn eigen verbazing uit een populaire serie wordt geschreven en dan ook maar zijn heil zoekt in de kledingwinkel. En dan is er nog marketingmanager Julia (Chantal Janzen). Die krijgt vanuit Amerika de opdracht om de stoffige Nederlandse Sint van zijn troon te stoten door hem te vervangen door een hippe kerstman die met Santa Cola leurt. En daarvoor heeft ze kerstmannenpakken nodig. Op zoek daarnaar komt ze in contact met Tom. Waardoor meteen ook Cupido zich met de festiviteiten mag komen moeien.  

Een romcom in sinterklaas- en kerstverpakking dus. Zij het een weinig originele: eens alle personages zijn geïntroduceerd kan zelfs een blinde zwarte, witte of purperen piet de plotafwikkeling voorspellen. Wat ook niet helpt om tot een positief resultaat te komen zijn de vlakke vertolkingen en stereotiepe dialogen. Niet meteen een film om ‘dank u Sinterklaasje’ tegen te zeggen eigenlijk. Wie geen affiniteit heeft met romantisch glazuur van boven de Moerdijk laat ‘Pak Van Mijn Hart’ in elk geval beter al dan niet stilletjes zijn huisje voorbij rijden. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray