Zoeken

The Raid 2

  • Cinevision.be/nl quoteert The Raid 2 met een 4/5
  • Regisseur: Gareth Evans
  • Cast: Iko Uwais, Arifin Putra, Oka Antara, Tio Pakusadewo
  • Genre: Actie
  • Duur: 150 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-12-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Raid 2"
‘Meer van hetzelfde’ wil in filmland niet noodzakelijk zeggen dat een sequel net hetzelfde te bieden heeft als de voorganger(s). Kijk maar naar ‘The Raid 2’. Op het eerste zicht ben je geneigd te denken een doorslagje van de internationale hit op het bord te krijgen. Een denkpiste die slechts een deel van de lading dekt. ‘The Raid 2’ is vooral meer tout court: om te beginnen duurt dit vervolg een uur langer dan de eersteling. Een schaalvergroting die zich laat voelen, zeker in de grotere variatie die de setpieces kleurt. 

Verhaaltechnich gaat Gareth Evans’ actie-extravaganza verder waar zijn vorige ophield. Rama (Iko Uwais) is amper bekomen van zijn SWAT-operatie in ‘The Raid: Redemption’ of hij mag zich al direct klaarstomen voor een nieuwe opdracht. Ditmaal moet hij undercover infiltreren in een beruchte gevangenis, waar hij contact moet zien te leggen met Uco, de zoon van de gangsterbaas Bangun. Die heeft connecties met Bejo, de moordenaar van Rama’s broer Andi. Aan Rama de taak om rivaliserende gangsterbendes een hak te zetten en te bewijzen dat de bendes gedijen met de hulp van de corrupte politiecommissaris Reza. Rama is niet happig op de nieuwe opdracht, maar ziet zich onder druk gezet daar zijn gezin enkel bescherming krijgt als hij de undercovermissie aangaat. Het vooruitzicht de moord op zijn broer te kunnen wreken speelt uiteraard eveneens een rol in de gretigheid waarmee hij uitendelijk achter de misdadigers aangaat.

Het productieproces van ‘The Raid 2’ is complexer dan je op het eerste zich zou denken. Dit project werd immers voor ‘The Raid: Redemption’ op poten gezet, maar Evans vond toen niet genoeg fondsen voor het grootschalige gevangenisverhaal dat hij voor ogen had. Waarop hij besloot om het verkregen budget en zijn acteurs in te schakelen voor een kleiner project – de eerste ‘The Raid’ dus. Na het succes daarvan kreeg Evans wel genoeg geld bij elkaar voor zijn gevangenisfilm, waarop hij besloot om het verhaal zo te herwerken dat het dienst kan doen als sequel op ‘The Raid’. Intussen zijn er plannen voor een afsluitende ‘The Raid 3’. Volgens de eerste geruchten zou die zich zo’n twee uur voor het einde van ‘The Raid 2’ afspelen. Een op zijn zachtst gezegd interessant uitgangspunt. De kans dat die productie er snel komt is aan de kleine kant: Gareth Evans liet weten dat hij van plan is om een paar jaar te wachten vooraleer hij aan de daadwerkelijke opstart begint. 

‘The Raid: Redemption’ moest het niet zozeer hebben van een sterk scenario. Het was vooral het martialartsvernuft waarmee Evans de actiescènes inblikte die voor een memorabele adrenalinetrip zorgden. Dat die actiefilmjunkies ook zullen willen weten wat Evans voor de opvolger in petto heeft, laat zich raden. En ze zullen niet teleurgesteld zijn. Alleen al de inclusie van de vrouwelijke huurmoordenaar ‘Hammer Girl’ – zo genoemd omdat ze graag met klauwhamers in de weer is – volstaat om twee uur en een half vrij te maken voor deze spectaculaire opvolger. Ter info: Hammer Girls broer staat bekend als ‘Baseball Man’.

De vraag is natuurlijk of ‘The Raid 2’ beter is dan ‘The Raid: Redemption’. Onder het creado ‘minder is meer’ zijn er alvast genoeg stemmen te horen die de vorige prent beter vonden. Wat niet wegneemt dat deze sequel figureert in verschillende ‘best of’-lijsten van het jaar. Wat begrijpelijk is: de actiesegmenten zijn – voor zover mogelijk – nog spectaculairder dan in de voorganger en Evans verlegt hier zeker grenzen als het op klassevolle gevechtschoreografie aankomt. Daar tegenover staat dat het verhaal nog steeds ‘bare bones’ is en dat vooral de bad guys – op Hammer Girl en Baseball Man na dan – intrinsiek inwisselbaar blijven met andere standaardslechteriken uit het B-canon. Niet dat je je daar zal aan ergeren. Dit is immers een film die je in de eerste plaats wil en moet zien voor wat de echte koopwaar is: pure onversneden actie. Een gebied waarop ‘The Raid 2’ alles behalve teleur stelt. Integendeel. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray