Zoeken

Begin Again

  • Cinevision.be/nl quoteert Begin Again met een 3/5
  • Regisseur: John Carney
  • Cast: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Hailee Steinfeld, Mos Def
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-12-2014
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Begin Again"
Voormalig muzikant John Carney heeft precies een fixatie voor muzikale sprookjes. In 2007 gooide hij hoge ogen met het voor een appel en een muzieknoot gedraaide ‘Once’. Het budget daarvan klokte af op amper honderdvijftigduizend dollar en wereldwijd bracht de prent meer dan twintig miljoen op: zoiets noemen ze ‘goed boeren’. ‘Once’ won een Oscar voor beste titelsong (‘Falling Slowly’) en werd later herwerkt tot een Broadwaymusical die op zijn beurt acht Tony Awards (de toneeloscars zeg maar) veroverde.

Zo’n vaart zal het met ‘Begin Again’ niet lopen. Alhoewel Carney er opnieuw in slaagde om een bescheiden sleeperhit af te leveren: de film bracht wereldwijd meer dan 60 miljoen op en kostte slechts 8 miljoen om te maken. Mooi dat er nog een markt is voor lief vertier in deze cynische tijden. Dat ‘Begin Again’ niet zo sterk is als ‘Once’ zien we graag door de vingers. Temeer daar er genoeg te genieten valt om alsnog de drie sterren van stal te halen. 

‘Begin Again’ laat zich iets te gemakkelijk omschrijven als een update van ‘Once’. Waar Carney zeven jaar terug verhaalde over de muzikale relatie tussen een busker en een immigrante, zoekt hij het deze keer hogerop. Ditmaal ligt de focus op een muziekproducer op zijn retour en een in New York gestrande Britse female singer-songwriter. De producer in kwestie is Dan Mulligan (aimabel vertolkt door Mark Ruffalo). Ontslagen bij de studio die hij destijds mee uit de grond stampte, en zijn huwelijk – met Catherine Keener – zit eveneens in het slop. Kortom: het zit hem niet mee. Tot hij op een avond in een bar Gretta (even aimabel vertolkt door Keira Knightley) tegen het lijf loopt. Hij hoort haar een liedje zingen tijdens een talentenjacht, en is op slag verkocht. Zijn plan: haar plaat produceren buiten de normale studio’s om. Gretta ziet dat aanvankelijk niet zitten: te zeer geplaagd door liefdesverdriet nadat haar vriend - en superster in wording - Dave (niet zo aimabel vertolkt door Adam Levine, frontman van Maroon 5) haar aan de kant schoof. Dans enthousiasme haalt haar uiteindelijk toch over de brug: het begin van een muzikaal avontuur waarin iedereen zichzelf herontdekt en alles op het eind netjes in de plooi valt. Daarom is het dus een sprookje.  

‘Begin Again’ heeft – wegens nogal veel gelijklopende zaken - weinig verrassingen in petto voor iedereen die ‘Once’ heeft gezien. Wat in ‘Once’ perfect werkte, heeft het hier soms iets moeilijker. De manier waarop Ruffalo en Knightley hun cd opnemen lijkt net iets te mooi om waar te zijn en het succes daarvan wordt tijdens de eindgeneriek zelfs tot in het belachelijke verder getrokken. Ook de verhaalkronkels zijn iets te voor de hand liggend. Struikelgevaar over plotlijnen als die waarin Ruffalo zich met zijn dochter (Hailee Steinfeld) probeert te verzoenen is niet denkbeeldig. Carney houdt de touwtjes strakker in handen wanneer hij het daadwerkelijk heeft over de liefde voor muziek: de scènes waarin Ruffalo en Knightley muzikaal aan de slag gaan tonen aan dat Carney echt wel gelooft in de helende kracht van muziek. Dat hij daarbij tegelijkertijd op een weinig subtiele manier de huidige muziekindustrie een paar vegen uit de pan heeft, nemen we er bij.

‘Begin Again’ teert bovendien op een sfeervolle soundtrack. Niet verwonderlijk als je weet dat Glen Hansard (hoofdrolspeler uit ‘Once’ en boegbeeld van de majestueuze Ierse band The Frames) meeschreef aan de prominent aanwezig zijnde track ‘Coming Up Roses’. De rest van de soundtrack werd grotendeels verzorgd door Gregg Alexander, voormalig frontman van The New Radicals, bekend van hun radiohit ‘You Get What You Give’ uit 1998. En ja, Knightley zong al haar liedjes zelf in en leerde voor haar rol gitaarspelen – wat ‘Begin Again’ er toch een stuk echter op maakt. Oorspronkelijk zou Scarlett Johansson trouwens de vrouwelijke hoofdrol vertolken, maar zij verliet het project nog tijdens de preproductiefase. Daar mag je over treuren, al is het de vraag of Johansson de fragiele ondertoon die Knightley weet te capteren zou weten te vinden. Het is immers al een tijdje geleden dat ze haar boterham verdiende met breekbare rollen in ‘Girl With A Pearl Earring’ en ‘Lost In Translation’. Maar goed, ‘Begin Again’ is toch vooral de film van Carney en met de cast die hij finaal aan boord kreeg is er weinig reden tot klagen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray