Zoeken

Dumb And Dumber To

  • Cinevision.be/nl quoteert Dumb And Dumber To met een 2/5
  • Regisseurs: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
  • Cast: Jim Carrey, Jeff Daniels, Rob Riggle, Laurie Holden
  • Genre: Komedie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-03-2015
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Dumb And Dumber To"
Gevestigde filmmakers en –sterren die op zoek zijn naar een hit grijpen al eens gauw terug naar een vroeger succes als de carrière wat in het slop zit. Een vlieger die bij ‘Dumb & Dumber To’ zowel opgaat voor de regisseurs als voor de hoofdrolspeler. Bobby & Peter Farrelly waren ten tijde van de eerste ‘Dumb And Dumber’ en ‘There’s Something About Mary’ de keizers van de slechte smaak en alles wat ze afleverden scoorde moeiteloos. Idem dito voor Jim Carrey. De Farrelly’s hebben al in jaren geen substantiële hit gehad en ook op de ‘tic’-komedies van Carrey zit sleet. Het gevolg: ‘Dumb And Dumber To’, een twintig-jaar-na-datumsequel op een prent die in 1994 heel wat lachstuipen veroorzaakte.

Niet dat dit de enige voortzetting is van ‘Dumb And Dumber’. In 1995 produceerde Hanna-Barbera een op de film gebaseerde tekenfilmserie die na dertien afleveringen stilzwijgend werd opgedoekt. En in 2003 flopte de prequel ‘Dumb And Dumberer: When Harry Met Lloyd’ – een project waar noch de Farrelly’s noch Carrey iets mee te maken hadden. Deze sequel is voor de fans natuurlijk het echte spul, met zowel de regisseurs als originele acteurs die opnieuw van de partij zijn. Of de karakters van Harry en Lloyd twintig jaar na dato nog komische draagkracht hebben, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Wij zijn alvast geen fan: als je weet dat er zes scenaristen nodig waren om deze verzameling met hoofdzakelijk flauwe grappen klaar te stomen, dan is het resultaat niet alleen teleurstellend, maar zelfs heel bedroevend. 

De sequel kwam er niet zonder slag of stoot. Reeds in 2011 lieten de Farrelly’s weten dat er een vervolg met zowel Jim Carrey als Jeff Daniels in de pijplijn zat. De producerende studio had echter twijfels over de haalbaarheid van het project, en toonden zich niet al te enthousiast. Waarop Carrey ermee dreigde om zich terug te trekken, en Daniels liet weten eveneens njet te zeggen indien Carrey niet van de partij was. Uiteindelijk kwam de film er toch: zij het wel met een andere distributeur, en met een budget van veertig miljoen dollar. 

‘Dumb And Dumber To’ speelt zich daadwerkelijk twintig jaar na het origineel af. Lloyd (Carrey) zat al die tijd in een psychiatrische instelling nadat zijn romance met Mary op de klippen liep. Harry (Daniels) bezocht en verzorgde hem al die jaren trouw, en leert op een dag dat Lloyd helemaal niet ziek is, maar al die tijd heeft gedaan alsof, hoofdzakelijk om Harry te foppen. Geen probleem voor Harry die de humor er wel van inziet. Waarop de twee hun oude leven prompt opnieuw aanvatten. Totdat Harry meedeelt dat hij eigenlijk terminaal is, en enkel kan overleven als hij een niertransplantatie krijgt. Zijn ouders kunnen hem niet helpen, daar Harry geadopteerd is, en het bloedtype niet matcht. Bij zijn ouders ontdekt hij een oude briefkaart waarin een voormalige vriendin (Kathleen Turner) hem meedeelt dat ze zwanger is en zijn hulp nodig heeft. Harry is dus eigenlijk al twintig jaar vader zonder dat hij het zelf wist. Ervan overtuigd dat zijn dochter hem misschien wel aan een nier kan helpen, ondernemen Lloyd en Harry een roadtrip om het meisje op te sporen.

‘Dumb And Dumber To’ weet – sorry fans – nauwelijks van welk hout pijlen maken. De plotontwikkeling is grotendeels abominabel en verzandt in een kant noch wal rakende spionageklucht. En jawel, daar waren zes scenaristen voor nodig. De grappen zijn ontzettend wisselvallig: hier en daar valt een geslaagde dialoog of sight gag te rapen, maar de Farrelly’s zetten vooral hun geld in op gortige grappen waarmee ze zich destijds op de kaart zetten. Carrey en Daniels gooien zich vol overgave op hun typetjes, de meubels redden ze daar echter niet mee. En hoe minder er wordt gezegd over de aanwezigheid van voormalige grote dame Kathleen Turner, hoe beter. Wie twintig jaar geleden in een deuk lag, zal hier waarschijnlijk zijn gading wel vinden, al dan niet in vlagen. Wie destijds de armen van Morpheus opzocht, doet er alvast goed aan om opnieuw slaapkleed of pyjama binnen bereik te houden.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray