Zoeken

Saint Laurent

  • Cinevision.be/nl quoteert Saint Laurent met een 3/5
  • Regisseur: Bertrand Bonello
  • Cast: Gaspard Ulliel, Jeremy Renier, Louis Garrel, Lea Seydoux
  • Genre: Drama
  • Duur: 150 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-01-2015
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Saint Laurent"

Modieuze cinefielen kregen vorig jaar twee keer de kans om zich vast te bijten in het leven en werk van de befaamde modeontwerper Yves Saint Laurent. Een keer met ‘Yves Saint Laurent’ en een keer met deze ‘Saint Laurent’. Het door Jalil Lespert geregisseerde ‘Yves Saint Laurent’ vatte op 105 minuten zowat zijn volledige levenswandel samen. Deze ‘Saint Laurent’ van regisseur Bertrand Bonello neemt dan weer twee uur en een half zijn tijd om Saint Laurents leven tussen 1967 en 1976 onder de loep te nemen. Twee toch wel verschillende invalshoeken. Wat je best voor ogen houdt is dat je in beide versies niet de volledige waarheid krijgt te zien, maar slechts een stevig bijgekleurde fractie van een turbulent leven. In die optiek zijn het allebei zeker traditionele biopics, elk met hun eigen ups en downs.

Het grootste verschil tussen beide titels is de toon. Die van Lespert is zonder twijfel de braafste. Bonello zoekt meer de controverse op door vooral de buitensporige kantjes van Saint Laurent te belichten. Zo komen we niets te weten over gebeurtenissen uit zijn jongere jaren die hem uiteraard mee gevormd hebben. Niets over zijn vroege jaren als modeontwerper of zijn carrière bij Dior of zijn mentale inzinking begin jaren zestig. Wel veel over zijn buitensporige levenswandel en karaktertrekken. En dat gegoten in een niet-chronologisch amalgaam van instincten, kleuren, kenmerken en verbrokkelde flitsen. Veel meer arty farty dan Lesperts film dus en eveneens veel vermoeiender, en tegelijkertijd fascinerender. En – door de bekende koppen in de cast – eigenlijk ook interessanter.

De romance van Saint Laurent (Gaspard Uliel) met Pierre Bergé (hier vertolkt door Jeremy Renier) is niet de centrale insteek. Het draait hier vooral om Saint Laurents neuroses en uitspattingen. Bonello trapt af met Saint Laurent op het toppunt van zijn kunnen en succes, en springt dan terug naar de jaren tussen 1968 en 1971 waar we via montages Saint Laurents creaties te zien krijgen, afgewisseld met archiefbeelden van historische gebeurtenissen zoals de Vietnamoorlog en de studentenprotesten in Frankrijk. We leren een paar van zijn muzen kennen - Loulou (Lea Seydoux) op kop - en zijn getuige van zijn romance met model Jacques de Bauscher (Louis Garrel).

Bonello mixt alles in pulserende neonkleuren en experimenteert er lustig maar niet bepaald rustig op los. Moest ‘Saint Laurent’ een vinylplaat zijn, het was ongetwijfeld een dubbele 12-inch maxiversie. Vervelend wordt het nooit, al is het gevoel dat er tussen de verpakking door toch wat essentiële substantie ontbreekt nooit veraf. Het triomferende slotstuk – Saint Laurents collectie uit 1976 – gaat volledig voorbij aan de latere en laatste jaren van Saint Laurents leven, met uitzondering van een korte scène waarin Saint Laurent anno 1989 wordt vertolkt door Helmut Berger.

Ook met het productieontwerp, de kostuums (logisch) en de muziek gaat Bonello alle kanten op: CCR broederlijk naast operadeunen en synthesizerflarden, alles kan. Het resultaat is een film die inhoudelijk misschien vaker niet dan wel relevant is, maar die visueel twee uur en een half bedwelmt en betovert. Cinema in de puurste zin van het woord dus. Niet zonder inzinkingen, maar te flamboyant en exorbitant om er voor de eindgeneriek de stop uit te trekken. Of om Maarten uit te nodigen en hem een pijp te geven.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray