Zoeken

Interstellar

  • Cinevision.be/nl quoteert Interstellar met een 4/5
  • Regisseur: Christopher Nolan
  • Cast: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 165 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 31-03-2015
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Interstellar"
To boldly go where no one has gone before. Het is niet enkel de wens van de volledige ‘Star Trek’-cast, ook Christopher Nolan verlegt per project stelselmatig zijn grenzen. Een ambitie die resulteerde in ‘Interstellar’, een tijd- en ruimtereisfilm die prachtige dingen laat zien van een kaliber dat we niet alle dagen zien op het witte doek of televisiescherm. Een film die – als we toch moeten vergelijken – qua visuele uitwerking op hetzelfde schavotje mag staan als Stanley Kubricks ‘2001: A Space Odyssey’. Ook qua scenario-uitwerking trouwens: net als bij Kubricks meesterwerk heb je bij ‘Interstellar’ een grote dosis gezond verstand en een even grote suspension of disbelief-meter nodig om halverwege niet mentaal af te drijven. 

Het scenario van ‘Interstellar’ deed al een tijdje de ronde in Hollywood vooraleer Christopher Nolan er zijn tanden inzette. Lang tijd zag het ernaar uit dat Steven Spielberg de film zou regisseren, maar uiteindelijk gaf die toch voorkeur aan andere projecten. Het script was meegeschreven door Jonathan Nolan, zodat het niet hoeft te verwonderen dat diens broer Christopher vervolgens de touwen in handen nam en die nog wat meer naar zijn wensen knoopte. Dat deed hij met de hulp van wetenschapper Kip Thorne, een man die alles weet wat er te weten valt over tijds-, zwarte en wormgaten, de dimensies van het heelal en andere metafysische sterrenwetenschap. De man heeft veel fans en supporters, al is er voor elk hoerageluid wel iemand die tegengas geeft en Thornes theorieën als psychobabble afdoet. Een verdict dat ook ‘Interstellar’ te wachten stond. Velen blijken onder de indruk van Nolans poëtische trip langs hogere sferen, anderen vinden het een pretentieuze en veel te lange draak.  

Het gaat niet goed met de wereld in ‘Interstellar’. Overbevolking zorgt ervoor dat de aarde langzaamaan afsterft. Er treedt voedselschaarste op, stofstormen zijn eerder een regel dan een uitzondering en de overheid beslist wie wat moet doen in zijn beroepsleven om de aarde zo lang mogelijk leefbaar te houden. Een groep NASA-wetenschappers is intussen in de weer om een nieuwe planeet te vinden die als back-up voor moedertje aarde kan dienen. De planeten die ze vinden liggen niet om de hoek. Integendeel, ze zijn pas bereikbaar via een wormgat ter hoogte van Saturnus. Wie deelneemt aan de missie heeft kleine kans om nog te kunnen terugkeren naar de aarde, hetzij fel verouderd: de jaren in het wormgat gaan immers sneller voorbij dan de aardse uren. 

De keuze om de missie te leiden valt op Cooper (Matthew McConaughey), een ingenieur die ooit als testpiloot aan de NASA was verbonden. Tegenwoordig is hij landbouwer, en probeert hij na de dood van zijn vrouw zo goed mogelijk in te staan voor de opvoeding van zijn dochter Murphy en zoon Tom. Door zich te engageren als piloot van de ‘vlucht van de laatste kans’ neemt hij de persoonlijke keuze om zijn kinderen niet te zien opgroeien, en daar is vooral Murphy (op volwassen leeftijd vertolkt door Jessica Chastain) het hart van in. 

‘Interstellar’ stelt heel wat interessante vragen, zowel over aardse als ruimtelijke zaken. Een antwoord krijgen die vragen lang niet allemaal, en wie gewapend met pen en ruitjesschrift aan de slag wil om alle huh’s en logicafouten neer te pennen slaat best genoeg inkt en papier in. Vraag is natuurlijk of alles per se een verklaring moet krijgen: je kan de blauwdruk van het verhaal immers perfect volgen zonder al de finesses van de details te kennen. Nolan leverde een film af die je vooral apprecieert voor wat je te zien krijgt: spectaculaire ruimtebeelden – voor een groot deel opgenomen in IJsland – en een focus op fysische effecten in plaats van computergestuurde trucages. Het resultaat is een film met robuuste en hypnotiserende hardware die voor het volle pond James Cameron-proof lijkt. Een perfecte film is ‘Interstellar’ geenszins, vast staat dat de aanhouder wordt beloond met een welhaast unieke kijkervaring.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray